Paza bună a redus drastic furtul de material lemnos din pădurile, proprietate a statului, din Caraş-Severin
Procesul de producţie din depozitele de material lemnos din Caraş-Severin, administrate de Direcţia silvică judeţeană, este supravegheat video, fapt pentru care activitatea din acestea poate fi urmărită în timpi reali, a precizat Ion Tabugan – şeful instituţiei.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 25 iulie 2023, 18:53
Pentru reducerea furtului de material lemnos acesta intenţionează acum, supravegherea video şi în parchete unde procentul de sustragere este şi de peste 80% în unele dintre cazuri:
„Avem un sistem integrat pus la punct în fiecare depozit, putem viziona în mod real cum sortează, cum lucrează, dacă lucrează, dacă se fură. De fiecare dată am reușit să ținem lucrurile sub control și așa am reușit să creștem și productivitatea. Știind că sunt supravegheați, nu mai pleacă înainte de sfârșitul programului şi sunt şi mai atenţi în ceea ce fac. Dacă alții reușesc să conducă afaceri de milioane de euro, de ce n-am face și noi? Sper să terminăm și văile principale, unde se scurge 80% din masa lemnoasă, să le avem supravegheate video și să putem interveni în timp real, să stopăm furturile și accesul pe timp de iarnă să fie limitat şi braconierilor. Avem bariere și ca atare vom avea grijă să limităm accesul. Problema cea mai mare este însă lipsa de sursă de energie. Avem la ora actuală 126 de camere, dar ne lipseşte alimentarea cu energie electrică. Multe funcționează cu stocarea de date şi cum nu avem o sursă de alimentare și acces permanent la net nu putem urmări şi acţiona în timpi reali. Şi șefii de ocoale, au situaţia din teren pe telefon şi pot interveni imediat sau pot urmări dacă sunt plecaţi, cum se desfășoară activitatea în parchete. Prin asta am dorit să îmbunătățim în special procesul de producție și apoi și reducerea furtului la minim minimorum, ajungând probabil peste ani și ani să nu mai existe acest cuvânt în România la pădure„.
Ion Tabugan a mai subliniat că, faţă de ultimii 3 ani, furturile de material lemnos s-au redus drastic în Caraş-Severin şi asta datorită sistemului integrat şi a patrulărilor personalului silvic bine pregătit şi cu instructajul la zi.
Foto: arhiva