Parfum de chimie sau chimia atractivă pentru elevii de la Colegiul Național Traian Lalescu din Reșița
Articol editat de Cristina Corocan, 28 mai 2023, 11:29
Printre cele 8 proiecte din Banatul Montan care au primit finanțare prin Fondul Științescu se numără și cel inițiat de elevii Colegiului Național Traian Lalescu din Reșița – Parfum de chimie. Este proiectul care a obținut cel mai mare punctaj dintre cele depuse spre finanțare la Fundația Comunitară a Banatului Montan.
Scopul proiectului este ca elevii să își creeze propriul parfum, utilizând aromele și esențele obținute de ei din ceea ce le oferă natura.
”Cu mari emoții am mers și eu în direcția asta de depunere a dosarelor pentru proiecte. Este primul proiect la care particip, așa ca coordonator de proiect. A avut un succes incredibil, am fost câștigătorii locului unu cu proiectul nostru. Este un proiect de suflet și cred că va avea continuitate pentru că copiii cu care sunt aici, copiii mei, sunt implicați 100% și le place enorm de mult ceea ce facem. Noi am încercat să obținem uleiuri esențiale din ceea ce avem noi la noi în grădină. Vremea nu a fost char prietenoasă cu noi, dar din tot ce am găsit noi prin grădină am reușit să adunăm multe uleiuri esențiale pe care la final o să le combinăm și o să obținem parfumurile naturale făcute de noi aici, în laborator. Obiectivul nostru o fost obținerea unui singur parfum, dar pentru că am obținut destul de multe uleiuri esențiale din cimbru, din portocale, din mandarină, din mentă, din scorțișoară, din lămâie, din portocal, ne-a da posibilitate să spunem că vom ajunge să scoatem un parfum floral, unul de citrice și unul pentru bărbați”, a spus responsabilul de proiect, prof. Alina Avram.
Implicați direct sunt 15 elevi, dar sunt mult mai mulți care participă în fiecare zi de vineri la atelierul ”Parfum de chimie”, încântați să descopere chimia și în acest mod.
Mirabela Mira
”Mă simt foarte bine datorită că sunt alături de prieteni, colegi și că mi-am făcut noi prieteni. Mă bucur să fiu aici alături de ei. Mi-a plăcut foarte mult și mi-am dorit să descopăr mai mult și altă parte a chimiei. De aceea din prima zi în care am aflat de acest proiect m-am implicat și pot spune că a fost cea mai bună alegere”.
Ana Maria Laieș
” E cea mai bună alegere pe care am făcut-o și aș participa de fiecare dată la acest proiect. Și am fost și la Oravița și mi-a plăcut foarte mult și mai vreau să particip la lucruri de acest gen. Îmi plac parfumurile în general și am descoperit chimia, procesul de distilare și tot felul de chestii de genul acesta, nu doar teoretic. Mi-a plăcut foarte mult.”
Fondul Ştiinţescu este un program care finanțează proiecte educaționale bazate pe aplicații practice ce dezvoltă pasiunea pentru științe pentru copii cu vârste între 3 și 18 ani. A fost lansat la Reșița la începutul acestui an, fiind derulat de Fundația Comunitară Banatul Montan.