Paradox pe piața muncii: tinerii se plâng de lipsa locurilor de muncă, iar angajatorii de lipsa forței de muncă
România nu duce lipsă de slujbe disponibile, ci de forţă de muncă pe măsură. Doar un sfert dintre tineri ocupă un loc de muncă chiar dacă angajatorii se plâng de lipsa angajaților și au ajuns să-i caute în străinătate.
Articol editat de Casandra Silitra, 6 martie 2019, 10:04
Drept dovadă, la un anunț de angajare postat de Radio Reșita, s-au depus zeci de CV-uri, dar la interviu nu s-a prezentat nimeni.
‘’Este știut faptul că mediul online este unul dintre cele mai atractive pentru cetățenii de toate vârstele. Astfel că, și noi am postat locurile de muncă disponibile pe care le avem, în rețelele de socializare. Toți cei care si-au depus CV-ul pentru a aplica la un job oferit de instituția noastă, au fost invitați la interviu.Și surpriză, din toți cei care au acceptat prezența la interviu, nu s-a prezentat nimeni. Prin urmare, legendele acelea cu tinerii ar vrea sa lucreze și nu sunt locuri de muncă, sunt așa cum spun, doar legende. Sunt suficiente locuri de muncă în toate domeniile de activitate. Faptul ca am oferit locuri de muncă fără a solicita condiții speciale și nu s-a prezentat absolut nimeni, de aici puteți trage dumneavoastră dacă doresc tinerii să muncească sau nu.’’, a declarat managerul Radio Reșița, Laura Sgaverdea.
Din păcate tinerii nu sunt statornici nu stau la locurile de muncă, pe care de altfel ei și le doresc. Foarte mulți dintre cei care au trecut pe la Radio Reșița, foarte tineri, fară experiență, au stat o perioadă, mai scurtă sau mai lungă, au invățat mai mult sau mai puțin, și aș spune că au renunțat mult mai repede de cât m-aș fi așteptat. Cee ce facem noi la radio sunt locuri de muncă vocaționale, prin urmare trebuie să simți și să-ți dorești să desfășori o astfel de activitate. A mai declarat managerul, Laura Sgaverdea.
Intrebată, care este parerea personală despre tineri si dorința acesora de a lucra, managerul Radio Reșița, Laura Sgaverdea a mai spus că, din experiența personală ea crede că tinerii nu vor să muncească. La vârste destul de înaintate își exploatează părinții care fac eforturi extraordinare pentru ai întreține. Forte mulți dintre ei au 25, 26 sau chiar 27 de ani și trăiesc pe banii părinților. Și personal cred ca tinerii nu vor să muncescă și se cred mai buni decât lumea în care trăim.
Un tânăr reșițean de 20 de ani care lucrează la o fabrică din Arad a spus că lucrează de 6 luni și este foarte mulțumit de locul lui de muncă. Iar despre tineri a spus că sunt leneși și nu vor să muncească.
O altă tânără din Reșița care lucrează în domeniul învățămantului a spus că tinerii caută mereu un loc de muncă mai bine platit, iar pană la găsirea locului de muncă perfect, preferă sa stea acasă, pe banii părinților.
Angajatorii susțin că, în ciuda faptului că economia crește și creează locuri de muncă, iar salariile au crescut, tinerii nu au cultura muncii, nu se implică la locul de muncă și nu sunt statornici în ceea ce privește continuitatea la locul de muncă. Acest lucru pune probleme în domeniile în care angajatorii investesc în pregătirea angajaților, iar apoi trebuie să o ia mereu de la zero cu alt personal, deoarece angajații se mută foarte repede dintr-un loc într-altul.
Sursa foto: ziare.ro