Pandemia afectează şi învăţământul dual. Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” nu va mai forma ospătari şi lucrători hotelieri
Învăţământul profesional şi dual este grav afectat de pandemia de coronavirus. Firmele din domeniul Horeca, cele care au supravieţuit în această perioadă spun că nu au de unde să plătească 50% din bursele elevilor care fac practică. Situaţia nu este diferită nici în Caraş-Severin, după cum declară purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Ion Chiosa.
Articol editat de Mirabela Afronie, 26 noiembrie 2020, 12:03
În acest context, operatorii economici din județul Caraș-Severin au solicitat spre aprobare Ministerului Educației și Cercetării, 134 de locuri pentru învățământul dual în trei unități de învățământ și 438 de locuri pentru învățământul profesional în 11 unități de învățământ. Din păcate înregistrăm un număr mic de solicitări pentru domeniile turism, alimentație și comerț.
Cel mai afectat este învăţământul dual. În judeţul Caraş-Severin, pentru anul şcolar 2021-2022 vor fi disponibile 134 de locuri, cu 83 mai puţine faţă de anul acesta. De exemplu, la Moldova Nouă, nu există nicio cerere de şcolarizare din partea firmelor, astfel că la Liceul Tehnologic „Clisura Dunării”, nu va mai fi înfiinţată nicio clasă de învăţământ dual. Anul acesta au fost 24 de locuri de ospătar şi vânzător în unităţi de alimentaţie şi 15 locuri de lucrător hotelier, iar interesul tinerilor a fost extrem de mare. În plus, introducerea turismului în oferta educațională reprezintă un atu şi pentru pensiunile din Clisura Dunării, care astfel îşi putea găsi mult mai uşor forţă de muncă specializată şi să ofere servicii de calitate.