Pădurile şi transportul materialului lemnos vor fi supravegheate video şi în Caraş-Severin
Un proiect de lege care prevede instalarea de camere video în păduri, pe drumurile forestiere, a fost adoptat de Camera Deputaților și promulgat recent de președintele Klaus Iohannis.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 2 august 2023, 12:16 / actualizat: 3 august 2023, 12:23
Proiectul prevede că pentru supravegherea transporturilor de masă lemnoasă şi urmărirea trasabilităţii lemnului recoltat din pădure, proprietarii de păduri sunt obligaţi să asigure supravegherea video a drumurilor forestiere, cu sisteme tehnice de monitorizare/înregistrare.
Potrivit legii, proprietarii de păduri sunt obligaţi să instaleze sisteme de supraveghere video cu scopul de a preveni tăierile ilegale.
Investiţiile vor fi făcute cu bani de la Ministerul Mediului, iar Jandarmeria va monitoriza şi va interveni în cazul constatării unor activităţi ilegale.
Şeful Direcţiei silvice Caraş-Severin, Ion Tabugan, explică:
„Tot fondul forestier național va fi supravegheat video. Anul trecut, când s-a discutat, erau 138.000.000 euro, bani europeni. Când m-am dus și am pus problema ce vreau să fac, mi-a spus fostul ministru, Tanzos Barna că este o idee minunată și acum legea s-a promulgat și sigur se va face o licitație și se vor găsi resurse. Sunt bucuros că mă număr printre iniţiatorii acestei legi. Vom reuși să facem și prelungiri de linii electrice, că nu sunt la distanțe așa de mari de localităţi. Problema este doar când vor face proiectul și când vor face absorbția.”
Ion Tabugan a mai subliniat pentru Radio Reşiţa că, în urma calculelor realizate, pentru judeţul Caraş-Severin ar fi necesară o investiţie de minimum 20 de mii de euro, doar că instalaţia nu garantează randamentul scontat pe timpul sezonului rece şi nu va ajunge la eficacitatea dorită din lipsa unei surse constante de energie.
Finanțat prin PNRR, proiectul denumit „Capacitate sporită de supraveghere, control și monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat” prevede realizarea unui sistem național de monitorizare cu ajutorul imaginilor satelitare.
Potrivit notei de fundamentare, acest sistem, asemănător celui pentru verificarea valabilității rovinietei, va cuprinde și o rețea de camere video amplasate pe întreg teritoriul național și va fi interconectat cu sistemul de trasabilitate a materialelor lemnoase SUMAL 2.0 (n.r. Sistem Informatic Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase), care a fost dezvoltat împreună cu STS și este funcțional în prezent.
Pe baza imaginilor satelitare vor putea fi identificate periodic zonele cu goluri în vegetația forestieră, iar prin analiza și compararea cu datele referitoare la tăierile legal aprobate (extrase din SUMAL 2.0) și cu zonele în care au avut loc calamități naturale, se pot semnala alerte zonale în care dispariția vegetației nu este justificată, adică au avut loc tăieri ilegale, inclusiv cu identificarea zonelor de risc.
Suprafața vegetației forestiere care va face obiectul monitorizării este de aproximativ 70.000 de km pătraţi, se specifică în nota de fundamentare.
Normele de aplicare a noii legi trebuie stabilite în 60 de zile de la promulgare.
Surse: forestmania.ro, RNP Romsilva