Pacienţii insulino-dependenţi nu au suficiente teste pentru verificarea glicemiei!
Daiana Roşca
Articol editat de Daiana Rosca, 29 noiembrie 2017, 07:34
Acest fapt poate duce la o testare insuficientă a glicemiei şi la risc crescut de complicaţii!Prin programul naţional de diabet se acordă gratuit doar 400 teste pe 3 luni pentru copii şi 100 teste pe 3 luni pentru adulţi, extrem de puţine în raport cu nevoia reală, atrage atenţia medicul diabetolog Caius Diaconescu. În judeţul Caraş-Severin sunt înregistraţi peste 15 mii de diabetici, iar fiecare bolnav ar trebui să beneficieze zilnic de cel puţin 4 teste.
Există tehnologii performante, pompe de insulină și senzori de glicemie, dispozitive de monitorizare continuă a glicemiei, dotate cu alarme pentru creșterea sau scăderea periculoasă a glicemiei, care ușurează mult viața pacienților și a familiilor acestora. Din nefericire, pe site-ul CNAS sunt menționați doar 139 pacienți care beneficiază de pompe de insulină, oferite gratuit prin programul național de diabet. Senzorii de glicemie nu sunt decontați de statul român (prețul este de aproximativ 60-70 euro/săptămână) și există în România doar o singură firmă care a obținut aprobările de a intra pe piața noastră, celelalte tipuri de senzori fiind procurate exclusiv din străinătate.
Insuficienta testare a glicemiei duce la tratament prost administrat și la risc crescut de complicații. Și se ajunge în timp ca banii economisiți pe teste să fie însutit cheltuiți pe tratamentul complicațiilor — dializă renală, ședințe de fotocoagulare laser, amputații, atrag atenţia medicii diabetologi.
Daiana Roşca