Oul de Paști: simbol al vieții, tradiției și învierii în culturi diverse
Riturile de primăvară au stat la baza apariției oului de Paști, susțin cercetătorii. Aceste tradiții ancestrale au fost ulterior creștinate și îmbogățite cu o profundă semnificație teologică. Relația omului cu oul este veche de milenii. Proverbul latin Omne vivum ex ovo („Orice viață provine dintr-un ou”) reflectă această legătură profundă.

Articol editat de Valentina Adam, 20 aprilie 2025, 08:00
De-a lungul istoriei, oul apare ca simbol al creației în mitologii din India, Polinezia, Iran, Grecia și până în America de Sud. Conform acestor credințe, lumea însăși s-a născut dintr-un ou primordial, întărind ideea oului ca simbol universal al vieții. Acest concept este și astăzi esențial în biologia modernă.
Chiar dacă unii au afirmat că ouăle de Paști ar avea origini păgâne, nu există dovezi istorice solide care să susțină această ipoteză. În secolul al XVIII-lea, folcloristul Jakob Grimm a legat oul de o zeiță germană numită Ostara, dar teoria rămâne controversată.
În tradiția iudaică, în cadrul Seder-ului pascal, un ou fiert sărat simbolizează viața nouă și sacrificiul pascal de la Templul din Ierusalim. La perși, ouăle erau pictate de Nowrooz, sărbătoarea Anului Nou, celebrată la echinocțiul de primăvară.
În creștinism, oul a devenit simbolul Învierii. Se spunea că în timpul Postului Mare, ouăle erau interzise deoarece ele conțineau „viață”. În Europa, ouăle fierte de Vinerea Mare erau considerate miraculoase – se credea că pot deveni diamante după o sută de ani.
Ortodoxia românească păstrează povești tulburătoare: una vorbește despre Sfânta Maria Magdalena, care plângea la picioarele Crucii lui Hristos, iar ouăle de sub Cruce s-au înroșit cu sângele Mântuitorului. O altă tradiție spune că atunci când Maria Magdalena l-a salutat pe împăratul roman cu „Hristos a înviat!”, oul de pe masa acestuia s-a înroșit miraculos. De aici și simbolistica culorii roșii – sângele jertfei divine care dă viață lumii.
Jocurile pascale, precum ciocnitul ouălor, sunt întâlnite atât în România cât și în Anglia. În România, cel care sparge ouăle celorlalți le păstrează. În Anglia, pierzătorul este cel care trebuie să le mănânce. Bucate specifice, cum ar fi hornazo – un fel de mâncare spaniol cu ouă și condimente – întregesc paleta obiceiurilor culinare.
În fine, nu putem uita ouăle Fabergé, create pentru Curtea Imperială Rusă – opere de artă încrustate cu pietre prețioase, simboluri ale rafinamentului și credinței.