[AUDIO] Ortodocșii ar putea rămâne fără biserici. Greco-catolicii cer retrocedarea lăcaşelor de cult
Sursa foto: harta.petrosani.rou.ro
Articol editat de Gerhard Chwoika, 22 octombrie 2015, 16:00 / actualizat: 22 octombrie 2015, 20:49
Nu mai puțin de 50 de biserici ortodoxe din mai multe orașe din județul Hunedoara ar putea fi retrocedate celor de rit greco-catolic. Procesele sunt pe rol și mai este cale lungă până la sentința definitivă, însă semnalele sunt promiţătoare. Istoria se tranșează acum în sălile de judecată și preoții recunosc că sunt multe astfel de lăcașuri în discuție, în întreaga țară. „Sperăm că aceste procese nu le vom pierde și că, așa cum s-a procedat și până în prezent, instanțele vor da câștig de cauză părții ortodoxe, tocmai pe motivația foarte temeinică a faptului că partea greco-catolică nu are enoriași în parohiile în care solicită aceste restituiri de bunuri imobile. Proprietatea legală aparţine Bisericii ortodoxe, cea care a investit sume mari în renovarea și conservarea lor, iar în comunitățiile respective nu mai prea sunt credincioși greco-catolici„, a menționat Gabriel Miricescu, purtător de cuvânt al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
În Petroșani, credincioșii greco-catolici au o biserică nou construită acum câțiva ani și până acum erau nevoiți să se roage într-o casă particulară, acolo unde preotul amenajase un loc de rugăciune, situaţie care însă nu este singulară doar în judeţul Hunedoara. La Reşiţa, lăcaşul de cult al greco-catolicilor găzduieşte în prezent biserica ortodoxă cu hramul „Iosif cel Nou de la Partoş” şi sediul Protopopiatului ortodox român.
Amintim că, Episcopia greco-catolică de Lugoj are în administrare lăcaşele de cult din judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş şi o parte din Alba, spune Angelo Narcis Pop – vicar general al eparhiei. Pe surse am aflat că probleme sunt doar în judeţul Hunedoara unde pe Valea Jiului sunt foarte multe lăcaşe de cult greco-catolice, undeva peste 50. În judeţul Timiş, Biserica ortodoxă a retrocedat toate lăcaşele de cult, în Arad se poartă discuţii, în Alba sunt foarte puţine, iar în Caraş-Severin această problemă se va rezolva pe cale amiabilă, între mai marii celor două episcopii, greco-catolică a Lugojului şi ortodoxă română a Caransebeşului, a subliniat vicarul general, vădit deranjat de faptul că presa nu relatează cu exactitate situaţia. (Hardy Cvoica)
Sursa foto: harta.petrosani.rou.ro