Organizaţia Salvaţi Copiii Timiş apreciază rezultatele secţiei de Neonatologie din Reşiţa
Organizaţia Salvaţi Copiii Timiş apreciază rezultatele secţiei de Neonatologie din Reşiţa.
Articol editat de Daiana Rosca, 6 noiembrie 2024, 17:38 / actualizat: 6 noiembrie 2024, 19:34
Secția de Neonatologie a Spitalului Județean din Reșița a fost dată drept exemplu de președintele Salvați Copiii Timiş. Medicul Mihai Gafencu, felicită cadrele medicale pentru că au reușit să reducă numărul deceselor în rândul bebelușilor. La Reșița, în ultimii ani au fost tratate chiar și cazurile foarte grave, iar bebelușii au fost salvați de la moarte.
„Chiar județul din care faceți parte este cel mai bun exemplu. Este să zic așa, pentru mine bănățean fiind, mândria zonei, pentru că este județul unde mortalitatea infantilă a fost modificată în sensul bun, exact prin dotarea secției din capitala de județ și nu numai, pentru că am ajutat și Caransebeșul și unde mortalitatea infantilă a scăzut în ultimii ani drastic”.
Personalul foarte bine pregătit, dar și aparatura de ultimă generație fac diferența la Reșița, ne-o confirmă și șefa secției de Neonatologie, Ramona Ganțolea:
„Din fericire, în ultimii ani am avut parte de o echipă extraordinară pe care am format-o în timp. Atât medicii mi-au fost alături, cât și asistentele și infirmierele au dat tot ce au putut pentru cei mici și atunci rezultatul a fost unul remarcabil. În afară de acest lucru, am avut ajutor din partea asociaţiilor, inclusiv ajutorul celor de la Salvați Copiii, pentru a ne dota secția cu aparatură de ultimă generație. Această aparatură ne-a ajutat să oferim servicii medicale de calitate și să putem ține la noi în maternitatea de gradul 2 mai multe cazuri decât o făceam înainte.
Cea mai mare bucurie a noastră este atunci când pe ușa maternității iese un copil greu încercat și vedem fericirea-n ochii mămicilor. Sănătatea celor mici este singurul lucru care pe noi ne motivează să mergem mai departe.
Anul acesta s-au înregistrat două decese. Este vorba de doi nou-născuți cu malformații, amândoi cu afecţiuni incompatibile cu viața, dar au fost singurele cazuri. Teoretic, nu le putem considera decese de cauze medicale, adică lucrurile n-ar fi putut să se întâmple altfel nici unde s-ar fi născut în lume, pentru că discutăm de un nou-născut fără creier, practic și un nou-născut care nu avea plămâni, deci practic nu aveam ce să facem mai mult pentru cei doi. În rest, într-adevăr, să sperăm că vom încheia al 6-lea an consecutiv fără un deces”.
Una dintre marile provocări cu care se confruntă și medicii neonatologi din Reșița este cea în care o femeie vine să nască la spital după o sarcină neurmărită medical, iar în cazul mamelor adolescente, riscurile să nască prematur și să apară complicații sunt mult mai ridicate.