Ora de iarnă sau ora de vară
România a trecut în această noapte la ora de vară. Ceasurile s-au dat înainte cu o oră, astfel că ora 3 a devenit ora 4. În Europa, schimbarea orei a fost aplicată pentru prima oară pe timpul Primului Război Mondial de câteva ţări europene, în timp ce în România a fost introdusă în 1932. Apariţia orei de vară a avut ca scop creşterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui şi a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.
Articol editat de Radio Resita, 31 martie 2019, 08:41 / actualizat: 1 aprilie 2019, 8:49
Organismul resimte profund această schimbare a orei. O săptămână este necesară acomodării persoanelor sănătoase. Adolescenţii au nevoie de 3 săptămâni pentru a se adapta, iar cei mai afectaţi rămân persoanele suferinde cardiac, care mai mult ca oricând într-o asemenea perioadă sunt predispuse infarctului.
Săptămâna aceasta, Parlamentul European a votat în favoarea unei propuneri de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară, la nivelul Uniunii Europene, începând cu anul 2021. Statele membre vor decide dacă preferă să rămână la ora standard – adică ora de iarnă – sau să menţină permanent ora de vară. RRR