Ocol silvic privat în Caraş-Severin după modelul Baden-Baden
Articol editat de Radio Resita, 28 martie 2018, 08:59 / actualizat: 28 martie 2018, 17:07
Acest organism are în vedere gospodărirea fondului forestier al unităţilor teritorial-administrative, de peste 7.000 de hectare. Modelul a fost preluat din alte ţări, a recunoscut primarul Ioan Popa, care s-a arătat foarte impresionat de ceea ce se întâmplă la Baden-Baden:
„Am fost la Baden-Baden săptămâna trecută. Acolo este un ocol silvic pe 8.000 de hectare, deci o suprafaţă relativ similară cu a noastră. au peste 300 de kilometri de poteci, peste 150 de kilometri de piste de biciclete şi de coborâre de mountain-bike, oamenii îşi gestionează şi din punct de vedere cinegetic suprafaţa de teren. Vânătorii vânează cerbi, mistreţi, căprioare, dar în acelaşi timp există puncte de vânzare civilizate în oraş. deci este din punctul meu de vedere o dovadă clară de civilizaţie. În Reşiţa nu am cunoştinţă să poţi cumpăra vânat dintr-un loc autorizat , este un atribut pe care îl au „vânătorii” ca să nu spun braconierii în România. Toată lumea ştie de animale, dar nu le-a văzut şi nu le-a gustat nimeni.
Sper să putem prin intermediul acestei instituţii să punem ordine în pădurile din jurul Reşiţei şi din Banatul Montan, să ne aplecăm cu mai mult interes asupra celor care fac plimbări, ciclism şi să le dăm oamenilor posibilitatea să iasă în natură„- a spus acesta.
Primarul Ioan Popa spune că există cadrul legislativ care permite constituirea unei astfel de forme asociative . Există şi o clădire a unei grădiniţe în Stavila, care este închisă de doi ani, unde se poate înfiinţa sediul Ocolului, şi se vor angaja pădurari şi alt personal necesar funcţionării acestui ocol. În plus pot fi administrate şi pădurile proprietarilor privaţi care au 1 până la 5 hectare de pădure şi care întâmpină greutăţi majore în a-şi exploata lemnul .
Şi celelalte 7 comune din Caraş-Severin au adoptat câte o hotărâre de consiliu local în acest sens.Este vorba despre comunele Caraşova,Forotic, Goruia, Lăpuşnicul Mare, Slatina Timiş, Ticvaniu Mare, Văliug şi desigur, municipiul Reşiţa.(Daniela Tudor)