Obiceiuri de Crăciun, în lumea satului din Banat: Sărbătoarea naşterii Domnului la Rusca Montană
An de an de sărbătorile de iarnă, locuitorii din Rusca Montană îşi reamintesc de tradiţiile păstrate din străbuni şi transmise din generaţie în generaţie.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 23 decembrie 2024, 19:04 / actualizat: 23 decembrie 2024, 20:27
Cum se sărbătoreşte ajunul şi prima zi de Crăciun în satul ei natal a destăinuit pentru Radio Reşiţa Margareta Baunach, născută şi crescută în comuna cărăşeană, în care în fiecare an, în preajma sărbătorilor de Crăciun şi An Nou se întoarce cu drag:
„În satul meu natal, Rusca Montană, încă se păstrează obiceiul de Crăciun și acuma ca şi cu sute de ani în urmă. În dimineața de Ajun merg copiii să colinde la vecini şi neamuri. Fiecare copil are un băț în mână cu care bate în poartă la gazdă și gazda îi trimite în grădină să bată cu boata pomii ca aceştia să rodească anul viitor.
Apoi fiecare copil primește mere, nuci, portocale, dulciuri, cozonac și chiar bani în trăistuţa lor. Apoi merg mai departe. Înainte de a pleca spun gazdei o colindă care sună cam aşa: „Bună ziua lui Ajun, că-i mai bună la Crăciun, dă-mi colacul și cârnatul și mă duc la altul„.
După masă oamenii pregătesc mâncarea pentru seara de Ajun și în satul meu natal Rusca Montană, după masa merg băieții îmbrăcați în costum de moș cu cojoc întors, cu măști. Catolicii merg cu Betleemul și ortodocşi cu Steaua.
Moșii au clopot, au bețe și copiii merg din casă în casă să colinde.
Seara se merge la biserică și atunci vin toți acasă cu musafirii, pun masa și mănâncă. Copiii așteaptă cu nerăbdare să vină Moș Crăciun care aduce cadourile, toată familia se roagă lângă pom, Tatăl nostru, asta este obiceiul. Pe urmă se despachetează cadourile și copiii sunt toții fericiți.
Se serveşte masa și ăsta este Crăciunul la noi în Rusca Montană. Apoi merg cu toţii la culcare până mâine zi de dimineață.
Doresc tuturor ascultătorilor, echipei Radio Reşiţa şi consătenilor mei sărbători cu bucurii. Crăciun fericit!„