Oaia cu coarne uriașe din Caraș-Severin, o rasă a cărei provenienţă este incertă
Articol editat de Daniel Babun, 28 martie 2016, 11:54 / actualizat: 28 martie 2016, 15:53
Există două variante. Una, că rasa a fost adusă de popoarele migratoare din Mongolia, iar alta presupune că provine din Egipt și a fost adusă de romani. Cei care au asemenea oi, iubesc rasa și se încăpățânează să nu renunțe la ea. Adevărul este că oaia Raţcă atrage privirile datorită coarnelor lungi şi răsucite, care seamănă cu un tirbuşon.
Raţca este o rasă aparte, cu două varietăţi: albă cu jarul de pe faţă cafeniu şi lâna albă şi neagră. Atât berbecii, cât şi mioarele au coarnele răsucite ceea ce le face mai dificil de diferenţiat. Lungimea este de 50 cm pentru berbeci şi de 30 cm pentru mioare.
Din cauza efectivului mic, între 2.000 şi 3.000 de exemplare, a fost asimilată ca varietate a rasei Ţurcană. Aceste oi sunt crescute în primul rând pentru lapte, realizând, în condiţiile creşterii extensive, 60-80 litri de lapte muls/an, ceea ce corespunde cu 15 kg de brînză. Producţia de lapte este favorizată şi datorită unei lactaţii mai lungi, ca o consecinţă a climatului mai cald al zonei, apreciază prof.univ.dr Ioan Pădeanu de la USAMVB Timişoara.
Producţia de lână este de 1,8 kg. Deosebit de apreciată este carnea de miel. Mulsul începe din aprilie şi se termină prin octombrie, durând chiar şi după montă.
Fără susţinere financiară, aceste oi riscă să dispară în următorii 20-30 ani, odată cu stingerea generaţiei actuale de crescători de rasă pură, mulţi dintre ei nemaiavând moştenitori care să le continue munca, conchide prof. Pădeanu.
Raţca este o oaie sedentară, inaptă pentru transhumanţă şi chiar pentru întreţinerea în turme mari. Nu este adaptată pentru a ierna în câmp deschis şi chiar să stea în ploaie. A fost observat faptul că oile din rasa Raţca se adăpostesc mult mai repede decât cele din rasa Ţurcană în condiţii meteo nefavorabile.
Rasa se mai creşte în efective mici în Ungaria, Serbia, Albania şi, ocazional, în celelalte ţări balcanice.
Oile din rasa Rațcă se pot vedea mai ușor la Târgul Mare din Răcășdia, atât ediția de primăvară cât și de toamnă.
(Daniel Babun)