O pereche de şoimi dunăreni din Banat urmărită live pe internet
În premieră în România, Enel Distribuţie Banat și asociația de protecție a mediului Wild Watch au montat pe un stâlp de înaltă tensiune o cameră video care transmite imagini online, în timp real, dintr-un cuib de șoim dunărean.
„Ultimele perechi cuibăritoare de șoim dunărean din România mai există doar în Banat şi Dobrogea, iar una dintre ele va fi monitorizată video non-stop în cuibul de pe un stâlp de înaltă tensiune din Câmpia de Vest. Camera video a fost montată pe un cuib populat în această primăvară de o familie de șoimi dunăreni, după ce s-a încheiat sezonul de creștere a puilor, pentru a nu afecta dezvoltarea acestora. Din primăvară, când cuibul va fi repopulat, viața unei familii de șoimi dunăreni va putea fi urmărită, în toate etapele ei, până la plecarea din cuib a puiului de șoim”, au anunţat reprezentanţii companiei de electricitate.
Cuibul monitorizat video este unul dintre cele 34 de cuiburi artificiale montate de Enel Distribuție Banat în perioada 2012-2014, prin proiectul Life+ de conservare a şoimului dunărean, dezvoltat în colaborare cu Asociația Grupul Milvus.
Imaginile transmise în timp real pe website-ul wildliferomania.com vor avea o valoare inestimabilă pentru specialiști – ornitologi și cercetători în biodiversitate, dar pot fi interesante și pentru publicul larg. Pe acelaşi site pot fi urmărite live şi berzele de la Carani şi Cărpiniş.
Wildliferomania.com este o grădină zoologică virtuală, prima online din România cu animale sălbatice aflate în libertate.
Revenind la şoimul dunărean, trebuie spus că este cea mai rară specie de pasăre clocitoare din România, dar și una dintre cele mai impresionante păsări de pradă. Numărul şoimilor dunăreni a scăzut însă într-un ritm accelerat.
„Una dintre caracteristicile speciilor de şoimi este faptul că nu îşi construiesc cuib. Astfel, în lipsa alternativelor, o parte însemnată a perechilor de şoim dunărean îşi cresc puii în cuiburi construite de alte păsări răpitoare, pe stâlpii de înaltă tensiune. Această pasăre se află pe Lista Roşie a speciilor pe cale de dispariţie realizată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN). Pentru a eficientiza modul de protejare a acestei specii, testat deja în alte ţări europene, pe lângă amenajarea de cuiburi artificiale în zone ce abundă în surse de hrană, dar nu oferă locuri de cuibărit, Enel Distribuție Banat, în colaborare cu Asociația Milvus, a instalat teci electroizolante la peste 1.460 de stâlpi ai liniilor electrice de medie tensiune din judeţele Timiş şi Arad, în cadrul mai multor campanii pentru protecţia şoimului dunărean și a altor păsări protejate (berze)”, mai amintesc reprezentanţii companiei.
În urmă cu 4 ani, tot cei implicaţi în acest proiect au realizat o altă premieră națională: prima acţiune de inelare a trei pui de şoim dunărean, unul dintre ei fiind echipat cu un aparat ultraperformant dotat cu GPS.
Foto: wordpress.com
Sursa: tion.ro
Articol editat de Gerhard Chwoika, 13 iunie 2015, 11:00