O nouă intervenție de transplant tisular efectuată de un medic reşiţean la Spitalul Militar Timișoara
Prin transplant se oferă șansa la viață unor pacienți aflați în situații medicale complexe sau critice, iar în cazul transplantului musculoscheletal șansa unei calități a vieții prin refacerea funcțiilor locomotorii.
Articol editat de Daiana Rosca, 17 aprilie 2022, 14:42
O astfel de intervenție de transplant tisular a fost realizată în urmă cu câteva zile de asist. univ. dr. Mihai Hurmuz și echipa chirurgicală a Secției Ortopedie și Traumatologie din cadrul Spitalului Militar Timișoara coordonată de prof. univ. dr. Fabian Tatu.
Intervenția a fost efectuată unui pacient care, în urma unui traumatism prin cădere de la înălțime, a suferit o entorsă de genunchi ce a condus la ruperea ligamentului încrucișat anterior (LIA) a ligamentului încrucișat posterior (LIP), a ligamentului colateral medial (LCM) și a ambelor meniscuri. Cu ajutorul unei alogrefe tendinoase achiliene recepționate de la Banca de Țesuturi Colentina, cu sprijinul d-lui dr. Andrei Nica, s-a realizat într-un singur timp operator reconstrucția LIA și LIP cu alogrefa și a LCM cu autografe, precum și cura chirurgicală a meniscurilor.
“Ministerul Sănătății tocmai a terminat protocoalele și ghidurile de practică medicală standardizate în domeniul transplantului, după care vor lucra medicii din toate centrele acreditate din țară. Un proiect realizat în premieră în România, prin fonduri europene. În ghiduri sunt prevăzute și criteriile după care vor fi aleși bolnavii care vor beneficia de transplant. În plus, ne propunem să dezvoltăm și să implementăm funcționalitățile registrului național de transplant, astfel încât alegerea să fie bazată pe criterii obiective.”, a spus ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
În acest moment sunt mii de pacienți pe listele de așteptare pentru transplant.
Sursa foto: Spital Militar Timisoara