O nouă hotărâre de Guvern aflată în transparenţă decizională ia prin surprindere medicii stomatologi
O nouă hotărâre de Guvern aflată în transparenţă decizională ia prin surprindere medicii stomatologi. Reprezentaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi cei ai Ministerului Sănătăţii au decis să înlocuiască din norme două articole importante care reglementau plafonul lunar pentru serviciile efectuate de medicii stomatologi aflaţi în contract cu casa.
Articol editat de Daiana Rosca, 6 martie 2024, 16:04 / actualizat: 7 martie 2024, 20:51
După parcurgerea acestui document, stomatologii au luat atitudine şi cer explicaţii de teamă să nu primească un plafon şi mai mic decât cel stipulat în contract. Medicii au întocmit şi un memoriu pe care l-au trimis astăzi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, după cum ne-a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Caraş-Severin, Raluca Soran:
„Ne-au spus da, gata înghețăm contractul până în iulie nu se schimbă nimic, toată lumea mulțumită dar ce să vezi după nici măcar o lună să ne trezim pe transparență decizională cu o hotărâre de Guvern semnată și de Casa Naţională de Asigurări și de ministrul Sănătății prin care medicilor stomatologi, mai puțin medicii de familie… Atenție! Pe ei i-au lăsat în pace dar nouă ne-au desființat două articole din norme, exact articolele care specifică plafonul, cum se împart banii, deci aceste două articole sunt înlocuite de o frază în care spun că pentru sumele acordate se vor face acte adiționale. Fondurile alocate stomatologiei din banii Casei de Asigurări sunt în prezent 0,6 %. În momentul în care nouă ne scade plafonul eu nu mai pot să acord servicii compensate, eu acord la primii cinci pacienți care îmi intră pe ușă și pe urmă la revedere.
Acum plafonul este este de 6 mii de lei pentru un medic specialist pe lună, este foarte puțin şi în momentul în care ți-l înjumătățește ce mai poți să faci? Bineînțeles că nu stăm cu mâinile în sân. Am făcut un memoriu îl trimitem la Casa Națională pentru că vrem să ştim ce se întâmplă, plus că s-a fixat o întâlnire cu conducerea Casei pe 19 martie, o să vedem ce se întâmplă atunci.”
Medicii stomatologi cer de ani de zile ca plafonul lunar stabilit de CNAS pentru cabinete să fie mai mare pentru ca pacienţii să poată beneficia de servicii medicale compensate şi gratuite. La ora actuală în plafonul stabilit de CNAS intră doar 30 de consultaţii gratuite pe lună.
Conform statisticilor ţara noastră ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană la numărul anual de consultații stomatologice, în condițiile în care peste 70% dintre români au probleme cu dantura. Principala cauză rămâne în continuare costul ridicat al vizitei la stomatolog.