[AUDIO] O nouă acţiune de donare de sânge la Spitalul Orăşenesc Oraviţa
Centrul de Transfuzie Sanguină Reşiţa organizează marţi, 21 martie o acţiune de donare de sânge la Spitalul Orăşenesc din Oraviţa. Cei care doresc să ajute bolnavii din spitale sunt aşteptaţi în incinta unităţii medicale între orele 8.30-12.30 într-o locatie în care se desfăşoară în siguranţă procesul de donare.
Articol editat de Daiana Rosca, 20 martie 2023, 15:30 / actualizat: 20 martie 2023, 22:10
Este nevoie de sânge din toate grupele, în special din cele cu Rh negativ, ne-au transmis reprezentanţii unităţii de transfuzii.
Beneficii pentru sănătatea donatorului:
- înainte de donare beneficiezi întotdeauna de un control medical și câteva analize de sânge. Hemoglobina se verifica la fiecare donare, glicemia si hemoleucograma se fac la indicația medicului, iar grupa sanguină se verifică doar la prima donare.
- după donare, din sângele donat, se fac alte analize, al căror rezultat poate fi ridicat personal de donator (după 3 zile lucrătoare).
- donarea regulată produce împrospătarea sângelui și întărirea sistemului imunitar, diminuarea riscului de boli cardiovasculare și chiar de cancer, conform unor studii medicale, de specialitate.
- donând regulat se realizează reglarea nivelului mărit al trigliceridelor și colesterolului, ceea ce influențează benefic ficatul plus că ne creşte imunitatea.
- cu ocazia unei donări de sânge total se produce arderea a 650 calorii.
- donatorii recurenți înregistrează o creștere a rezistenței organismului la eventuale șocuri hemoragice.
- la bărbați, femeile post-menopauză ca de altfel la toate persoanele cu exces de fier, prin donarea regulata se produce o reglare a nivelului fierului din sânge (excesul de fier este un factor de risc cardiovascular).