O nouă acțiune de dezinsecție în municipiul Arad în perioada 11 – 15 iulie
Aplicarea tratamentelor de dezinsecție din mediul exterior, pe suprafețe deschise de pe domeniul public şi privat al municipalității debutează printr-o nouă acțiune întreprinsă de Primăria Municipiului Arad. Această nouă etapă va debuta cu un tratament împotriva larvelor de țânțari (antilarvar); mai exact o acţiune privind distrugerea şi prevenirea dezvoltării stadiilor larvare ale insectelor, (în special ţânţari) și se va desfășura începând cu ora 07:00 până la finalizare, în data de 11.07.2022. Aplicarea acestui tratament se va face pe zonele/fâșiile de pe malurile Râului Mureș, de la malul lacurilor (Pădurice -Lac), a bălților temporare și/sau permanente (Homocul Mic, Homocul Mare), a canalelor deschise (Mureșel, Ier, Țiganca, Zădârlac), parcuri și zone de agrement cu vegetație, terenuri virane și în general toate zonele umede cu vegetație de pe raza Municipiului Arad.
Articol editat de Radio Resita, 10 iulie 2022, 17:59
Pentru asigurarea eficacității activității de combatere, tratamentele insecticide vor fi aplicate concomitent împotriva larvelor și adulților de culicide (țânțari), potrivit recomandărilor primite prin Raportul de consultanță de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Medico – Militară «Cantacuzino». Prin urmare, în zilele de luni și marți, pe timp de noapte, în intervalele orare 21:30 – 04:30, tratamentele chimice de dezinsecție se vor aplica impotriva țânțarilor adulți, vizați fiind acum în special adulții speciilor de țânțari din genurile Culex (vectori de West Nile) și Anopheles (vectori de malarie) care depun ouă, inițiind ciclurile de dezvoltare din anul în curs.
Aceste tratamente se vor aplica pe toate aliniamentele stradale, zonele verzi, în toate cartierele municipiului (fâşii verzi plantate, spaţii verzi lângă condominii, parcuri, scuaruri, malurile Mureşului, a canalelor deschise, Lacul Pădurice, etc).
Tot în această etapă, va fi aplicat și un tratament împotriva căpușelor (vectori de boli bacteriene, virale sau parazitare) și care se va aplica în zonele verzi cu vegetație densă din parcuri, spații publice și de agrement, dar și locații reclamate ca fiind posibile focare aflate pe domeniul public și privat al municipalității. Acest tratament va fi aplicat începând cu ora 07:00 până la finalizare, în data de 12.07.2022.
Pentru o eficiență sporită, după (sau concomitent) cu tratamentele chimice de dezinsecție aplicate terestru/de la sol (și) în această etapă va fi aplicat un tratament de dezinsecție pentru combaterea insectelor de disconfort prin intermediul aviației utilitare (tratament aviochimic). În acest sens, dimineața devreme și în seara zilei de miercuri 13 iulie 2022, se vor executa tratamente aviochimice pentru combaterea insectelor care produc disconfort, în special țânțari dar și muște, omizi, căpușe și alte artropode. Tratamentul se va aplica în intervalul orar 06:30 – 09:30 respectiv 18:30 – 21:30, în condiții meteorologice favorabile și în lipsa precipitațiilor și constă în pulverizarea/dispersia insecticidului (Deltatim ®Plus), formulat special pentru tratament aviochimic și aplicare ULV (MicronAir AU 3000).
Tratamentul aviochimic se va aplica în zonele periferice ale intravilanului municipiului Arad, focare permanente de suprafață în împrejurimile municipiului, zonele cu vegetație densă din cartierele preponderent de case (Gai, Bujac, Silvaș – Cadaș, Pârneava, Mureșel, Aradul Nou, Sânnicolau Mic, Subcetate, Micălaca, Grădiște), habitatele naturale de dezvoltare a larvelor precum și de adăpostire a adulților de țânțari generate de canalele deschise (Mureșel, Țiganca, Morilor, Zădârlac, Ier (intravilan) precum și de bălțile permanente (Homocul Mic și Homocul Mare), zona Insula a III – Mureș, fâșiile cu vegetație densă aflate pe ambele maluri ale Râului Mureș și implicit zonele de parcuri din proximitatea acestuia.
Apicultorii de pe raza municipiului Arad sunt rugați, pe această cale, să ia măsurile de protecție necesare pentru familiile de albine, pentru a evita contactul cu substanțele insecticide dispersate din zonele precizate mai sus.
În cazul condiţiilor meteorologice nefavorabile, data/durata prevăzută se va decala/prelungi. Produsele biocide folosite în tratamentele de dezinsecție precizate sunt Deltatim ®Plus și Cymina ®Ultra, având tipul, conținutul și concentrația de substață activă specificat pentru fiecare tip de tratament în parte. Produsele sunt avizate de Ministerul Sănătăţii – Comisia Naţională pentru Produse Biocide, şi se regăsesc în Registrul Naţional al produselor biocide avizate pentru profilaxia sanitar umană.
Din punct de vedere al eficienţei aplicării măsurilor de combatere şi eliminare a unor potenţiale focare de infecţie, acţiunile de dezinsecție trebuie tratate în mod unitar atât pe domeniul public cât şi privat, spaţii deschise ale persoanelor fizice şi juridice la nivelul localităţii, pentru evitarea unor reinfestări sau apariţii a unor noi zone contaminate, motiv pentru care se recomandă tuturor cetăţenilor, asociaţiilor de locatari-proprietari, agenţilor economici şi instituţiilor de pe raza municipiului Arad, să efectueze tratamente de dezinsecție în spaţii deschise aflate pe malurile apelor, în depozite de anvelope uzate, subsolurile blocurilor, etc. în perioada de desfăşurare a acţiunilor de dezinsecție efectuate pe domeniul public şi privat.