O gură de oxigen, pentru Spitalele din Timişoara
Spitalele COVID din Timişoara primesc 85 de concentratoare de oxigen, destinate îngrijirii pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 şi care dezvoltă simptome respiratorii moderate sau severe, primele ajungând deja la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş.
Articol editat de Caruntu Marius, 6 noiembrie 2020, 19:52
Aparatele realizează o separare a oxigenului din aer de celelalte gaze, cu ajutorul unor filtre speciale care conţin Zeolit. Concentratoarele sunt mobile şi fiecare cântăreşte 14 kg. Cu ajutorul lor se poate asigura un debit de 5 l/min de oxigen cu o concentraţie de până la 93%. Intervalul de timp pentru atingerea concentraţiei optime este de sub un minut.
„Aceste concentratoare pot să facă diferenţa între viaţă şi moarte pentru că dacă un pacient cu o formă moderată are insuficienţă respiratorie poate rapid să se degradeze şi să ajungă în Terapie Intensivă. Oxigenoterapia poate să împiedice acest lucru. Nu toţi pacienţii care se internează beneficiază de oxigen şi atunci, pentru a-i ajuta, vrem ca toate paturile să fie acoperite cu oxigenoterapie, pentru că oxigenoterapia face jumătate din tratament. Adică 50% din tratamentul pacienţilor cu COVID necesită oxigenoterapie”, a declaraţ vineri, managerul Spitalului „Victor Babeş” Timişoara,
Cele 85 de concentratoare de oxigen au fost achiziţionate de la compania Linde Gaz Romania de către Spitalul „Victor Babeş” Timişoara, după intervenţia primarului Dominic Fritz, dar vor fi distribuite şi celorlalte unităţi sanitare suport COVID din municipiu.
Astfel, Spitalul CFR va primi 15 aparate, Clinica de Recuperare Cardiovasculară a Municipalului, devenită secţie externă a Spitalului „Victor Babeş” Timişoara, va primi 33 de concentratoare, iar Spitalului Municipal, pentru secţia ASCAR, îi sunt repartizate 22 de aparte.
Edilul Timişoarei a anunţaţ marţi, că prioritatea momentului este creşterea numărului de paturi cu oxigen, administrarea de oxigen, din timp, fiind o cale de a preveni încărcarea secţiilor ATI, iar obiectivul este salvarea de vieţi.
„O soluţie propusă de grupul de experţi cu care lucrez a fost să avem cât mai multe paturi cu oxigen ca să nu ajungă oamenii la ATI. Vom achiziţiona sau închiria concentratoare de oxigen. Pacientul va trebui să ia decizia dacă vrea să fie acasă cu oxigen sau pe hol, la spital”, spunea Fritz.
Potrivit situaţiei paturilor cu oxigen, prezentate, marţi, de primar, gradul de ocupare a ATI la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” şi secţia exterioară ASCAR, respectiv clădirea de recuperare a spitalului este de 98%, din cele 185 de paturi non-ATI fiind ocupate 179. Cele 14 paturi ATI COVID sunt ocupate în totalitate.
La unitatea suport COVID a Spitalului Municipal (Clinica de Dermatologie) există 42 de paturi din care 36 sunt ocupate, iar 14 au priză dublă de oxigen. În consecinţă, se pot reorganiza saloanele cu încă 14 paturi, rezultând un total de 56 paturi.
La unitatea centrală a Municipalului, anti-COVID (Clinicile Noi) unde este şi o sală de operaţii, sunt şase paturi, dar într-o săptămână urmează să ajungă alte şase paturi (printr-un proiect cu fonduri europene) şi şase ventilatoare (prin Ministerul Sănătăţii). De asemenea, TIR-ul mobil anti-COVID de la Spitalul Judeţean va fi trimis la Spitalul Municipal, după lucrările de reabilitare/izolare termică şi vor mai rezulta încă 10 paturi ATI.