Numărul cazurilor de tuse convulsivă, în creştere! Au apărut primele cazuri şi în Caraş-Severin
Numărul cazurilor de tuse convulsivă a crescut de cel puţin 7 ori în România comparativ cu anul trecut. În primele patru luni ale acestui an, s-au înregistrat peste 100 de cazuri. În Caraş-Severin de la începutul anului au existat 18 suspiciuni din care 6 cazuri au fost confirmate cu analize de laborator, ne-au transmis reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică. În realitate însă, numărul celor care suferă de această afecţiune este mult mai mare sunt de părere medicii epidemiologi.
Articol editat de Daiana Rosca, 13 iunie 2024, 17:38
Despre simptomele bolii ne oferă detalii medicul epidemiolog Emilian Popovici:
„Cu siguranță numărul real de cazuri este semnificativ mai mare decât cel care este prezentat la ora actuală pentru că ceea ce se prezintă sunt cazurile confirmate însă chiar și din simple discuții cu o serie de pacienți. Aceştia relatează simptomatologia caracteristică, respectiv tuse până la epuizare, îți dai seama că nu au fost toți diagnosticați.
Tusea convulsivă poate începe ca o simplă răceală care să dureze aproximativ o săptămână. Şi acolo remarcăm că ne curge nasul, accesele acestea de tuse rapidă care îngreunează respirația și care apar în general după o săptămână, apoi poate să apară și apneea, ceea ce înseamnă oprirea în respirație, expectorații scoase de la nivel bronșic dar cu aspect transparent, deci nu gălbui, nu aspect mat. De asemenea vărsăturile care pot să apară în timpul sau după încheierea accesului de tuse și oboseală extremă la adolescent și la adult în general pot să apară chiar şi fracturi costale deci asta ca să ne dăm seama cât de intensă este tusea și de asemenea pot să apară, hernii care se produc din cauza creșterii presiunii în torace.”
Cazurile de tuse convulsivă au fost înregistrate în 22 de judeţe ale ţării, iar grupa de vârstă cea mai afectată este 0-4 ani.