Numărul cazurilor de rujeolă a ajuns la 18 în Caraş-Severin. DSP îndeamnă părinţii să-şi vaccineze copiii!
Direcţia de Sănătate Publică din Caraş-Severin îndeamnă părinţii să-şi vaccineze copii împotriva rujeolei!
Articol editat de Daiana Rosca, 19 februarie 2020, 16:00
De la începutul anului şi până în prezent s-a înregistrat 18 cazuri de rujeolă, mult mai puţine comparativ cu primele luni ale anului 2019 însă, dacă nu se iau măsuri, din timp, numărul poate din nou să crească.
Prevenţia se poate face doar prin imunizare iar vaccin avem suficienţ peste 2.500 de doze disponibile, dă asigurări purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros. Rujeola este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii riscante, mai ales pentru copiii mai mici de 5 ani ani, dar şi pentru adulţii cu vârsta peste 30 de ani.
Atenţie! Rujeola este o boală care se transmite de la om la om. Virusul rujeolic traieşte în secreţiile nazale şi faringiene ale persoanei infectate. Prin urmare, se poate răspandi la alte persoane prin tuse şi strănut. Virusul poate trăi timp de până la două ore în aer sau pe diferite suprafeţe, deci este foarte important să păstrezi distanţa de persoanele infectate şi să nu-ţi atingi ochii, nasul şi gura cu mâinile.
Persoana infectată poate răspândi virusul fără să fie conştientă de acest lucru, având în vedere că boala poate fi transmisă cu 4 zile înainte de apariţia erupţiilor cutanate.
Rujeola poate fi prevenită printr-un vaccinare care oferă imunitate pe tot parcursul vieţii. Este vorba de vaccinul ROR, destinat imunizării împotriva a trei boli infecţioase care dau si numele vaccinului: rujeolă, oreion şi rubeolă.O doza de vaccin ROR oferă o protecţie de aproximativ 93% împotriva rujeolei, iar două doze au o eficacitate de 97%.
Conform Calendarului Naţional de Vaccinare, în România se recomandă administrarea a doua doze de vaccin ROR copiilor, după cum urmează:
- Prima doza – la un an
- A doua doza între 5 şi 7 ani