Numărul beneficiarilor de venit minim de incluziune este în creștere în Caraș-Severin
Majoritatea beneficiarilor sunt din Bocsa și Dognecea.
![Numărul beneficiarilor de venit minim de incluziune este în creștere în Caraș-Severin Numărul beneficiarilor de venit minim de incluziune este în creștere în Caraș-Severin](https://www.radioresita.ro/wp-content/uploads/2025/02/Venit_minim_de_incluziune.png)
Articol editat de Cristina Corocan, 10 februarie 2025, 16:02
Peste 3200 de persoane beneficiazã de venitul minim de incluziune în Caraș-Severin la început de 2025. Comparativ cu decembrie 2024, numãrul beneficiarilor a crescut cu 28 de persoane. Majoritatea beneficiarilor sunt din Bocsa și Dognecea.
”Venitul minim de incluziune reprezintă un program de asistență socială care a fost creat pentru a ajuta atât persoanele cât și familiile aflate în situații vulnerabile să depășească mai ușor obstacolele financiare pe care le întâmpină într-o anumită perioadă a vieții. Venitul minim de incluziune este un beneficiu prevăzut în Legea 1196/2016, privind menitul minim de incluziune și are două componente. Prima este sprijinul pentru incluziune, care are ca scop prevenirea și combaterea sărăciei și a riscului de excluziune socială și care înlocuiește ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea unui venit minim garantat. Cea de-a 2-a componentă este formată din sprijinul pentru familia cu copii care se acordă familiilor cu copii aflați în întreținere, cu vârsta de până la 18 ani și care are ca scop prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la școală. Această componentă înlocuiește alocația pentru susținerea familiei.
O familie sau o persoană singură poate beneficia de o singură componentă a VMI sau de ambele, în funcție de nivelul venitului de care dispune, de componența familiei, adică de numărul persoanelor, de calitatea de persoană în vârstă sau de participarea sau nu a copiilor la educație.
În județul Caraș-Severin, situația beneficiarilor de venit minim de incluziune se prezintă astfel în luna februarie, când de fapt vorbim despre beneficiarii plătiți pentru luna ianuarie: ajutor de incluziune avem un număr de 2985 de beneficiari pentru ajutor pentru familia cu copii avem un număr de 1213 beneficiari sau persoane sau familii care au ambele componente atât ajutorul de incluziune cât și ajutorul pentru familia cu copii avem un număr de 967 de beneficiari. Cuantumul ajutorului de incluziune este de 346 lei pe lună, cu excepția persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, în cazul căreia cuantumul ajutorului este de 504 lei pe lună.
Cuantumul alocației pentru familia cu copii este stabilit în funcție de numărul de copii din familie și este de 135 lei pentru familia cu un copil, adică de 135 lei minim.
Cei mai mulți beneficiari de VMI îi avem în orașele: Bocșa 258 de familii sau de persoane, Moldova Nouă 166 de familii sau de persoane, Oravița 142 și Reșița 155. Cei mai mulți beneficiari de VMI din comune avem la: Dognecea 150 de familii sau persoane, Socol 117, Obreja 76, Berzesca 88.
Numărul beneficiarilor a crescut în ianuarie față de luna decembrie 2024, cu 28 de persoane sau familii. Instituția noastră, în data de 14 februarie va plăti 2.039.128 lei pentru un număr total de 3231 beneficiari”, a spus pentru Radio Reșița, Elena Solomonesc, directorul Agentiei Județene pentru Plãți si Inspecție Socialã Caraș-Severin.
sursa foto:Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială
Urmărește-ne și pe Google News
Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro