Nu au învăţat nimic: Cărăşenii refuză să-şi vaccineze copiii împotriva rujeolei!
De la începutul anului în judeţul Caraş-Severin, 1.400 de copii au fost vaccinaţi împotriva rujeolei. Din păcate, medicii de familie se confruntă în continuare cu refuzuri din partea părinţilor, când vine vorba despre acest vaccin.
Articol editat de Daiana Rosca, 9 mai 2019, 16:12 / actualizat: 9 mai 2019, 19:05
În plus, foarte mulţi copii nu au fost găsiţi la domiciliu şi nu au venit nici la cabinetele medicilor de familie deşi au fost chemaţi, susţine purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Caraș-Severin, Daniel Botgros.
Judeţul Caraş-Severin este singurul din ţara în care nu a fost semnalat până acum niciun caz de rujeolă. Direcţia de Sănătate Publică are în stoc la această oră 3.155 de doze de vaccin antirujeolic, suficiente mai dau asigurări reprezentanţii DSP.
„Doar în luna aprilie, de exemplu, medicii de familie au întâmpinat 308 refuzuri iar 501 nu s-au prezentat la cabinetele medicilor de familie„, a precizat Daniel Botgros.
Rujeola sau pojarul este o infecție virală foarte contagioasă care apare ca o erupție cutanată și care are simptome asemănătoare cu răceala. Boala este cauzată de Morbillivirus din familia Paramyxovirus şi se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut.
Virusul rujeolic poate trăi până la doua ore pe diferite suprafeţe sau în aer şi poate infecta 90% din persoanele sensibile. Înainte de crearea vaccinului împotriva rujeolei, boala afecta aproape fiecare persoană în timpul copilăriei.