„Nestematele pământului” din Caraş-Severin nu au căutare pe piaţă
Articol editat de Gerhard Chwoika, 9 octombrie 2015, 09:30
Interesul agenţilor economici pentru trufele din Caraş-Severin este extrem de scăzut. Anul acesta nu s-au arătat deloc interesaţi să încheie contracte de cesionare cu Direcţia silvică – gestionarul fondurilor forestiere proprietate a statului, deşi ciupercile comestibile, cunoscute şi sub denumirea de „nestematele pământului” au o valoare inegalabilă pe piaţa de profil.
Datele instituţiei arată că, în ceea ce priveşte plantele medicinale, în această vară au fost onorate două contracte cu agenţi economici din ţară care le procesează. Ca atare, Direcția Silvică a recoltat peste 20 de tone de plante medicinale, acestea fiind reprezentate în principal de flori de tei și sunătoare, care au fost valorificate în cea mai mare parte în stare uscată.
„Pentru acest an aveam în plan recoltarea a 15 de tone de fructe de pădure. După anomaliile meteorologice din sezonul cald fructificația a fost foarte slabă la afinul negru, drept pentru care am fost rezervați în a încheia contracte de vânzare pentru afine în stare proaspătă, mai ales din cauza faptului că unitatea noastră nu deține spații de prelucrare primară, refrigerare sau congelare“, a mai spus Dan Câmpan.
Întrucât în ultimii ani nu s-a reuşit cesionarea drepturilor de recoltare a ciupercilor comestibile nici după organizarea a două licitaţii, pentru 2015 s-a renunțat la valorificarea acestor produse. „În cazul în care în Caraş-Severin vor apărea agenți economici interesați de recoltarea ciupercilor subterane, gen trufe negre, suntem dispuși să demarăm toate procedurile necesare obținerii avizelor și autorizațiilor necesare pentru desfășurarea acestei activități“, a subliniat Dan Câmpan.
Vă amintim că, unele trufe se vând şi cu 100.000 de euro bucata. De regulă, un soi superior costă 3.000 de euro kilogramul. Trufele de calitate inferioară, precum sunt cele din România, pot fi cumpărate cu 150 de euro pentru un kilogram. Considerate drept delicatesa supremă în Occident, consumul şi culesul trufelor la noi în ţară sunt abia la început. „Primii culegători de trufe au apărut în urmă cu 15 ani, iar de atunci deja s-a format o mică industrie. În prezent sunt aproximativ 1.000 de persoane care se ocupă de asta, în toată ţara. Dar nu există o tradiţie în acest sens, deoarece căutarea necesită mult timp. „Trebuie să ai un câine special dresat pentru depistarea trufelor şi să poţi recunoaşte habitatul în care trufa creşte. Trufele trebuie căutate în păduri de foioase, în special de stejar. Solul trebuie să fie unul calcaros. Dacă avem aceste condiţii şi un câine bun trebuie periată pădurea, dar trebuie şi puţin noroc să găseşti trufele„, spun specialiştii în domeniu.
Deşi trufele cresc şi în pădurile româneşti, condiţiile întâlnite la noi nu favorizează dezvoltarea soiurilor superioare. În România, în proporţie de 90% se întâlneşte trufa de vară. Aceasta este o ciupercă de calitate inferioară spre mediocru, o trufă ieftină, adică undeva între 20 şi 150 de euro kilogramul. Spre comparaţie de trufele găsite în nordul Italiei – trufele albe – care costă între 2.000 şu 3.000 de euro kilogramul, subliniază specialiştii.
Sursa foto: timpolis.ro