Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, pe mâini bune. Livia Magina conduce instituția pentru următorii 4 ani
Muzeul Banatului Montan va fi condus de astăzi (n.r. 12 martie 2024) de dr. ist. Livia Magina, cercetător științific gradul III în cadrul instituției, care a preluat atribuțiile depline de manager după o perioadă de interimat de 120 de zile şi organizarea unui concurs de proiecte de management.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 12 martie 2024, 15:30 / actualizat: 13 martie 2024, 16:09
Pentru Radio Reşiţa, dr. ist. Livia Magina despre proiectele şi planurile pentru următorii 4 ani:
„Am gândit un plan de dezvoltare a instituției care să cuprindă toate domeniile vieții muzeale, începând de la clădire și încheind cu valorificarea patrimoniului și a cercetării istorice privitoare la județul Caraș-Severin.
Am în vedere atât refacerea exterioară a clădirii, prin intermediul proiectului deja câștigat în cadrul PNRR anul trecut, cât și noi proiecte privitoare la expoziția permanentă și modul de conservare și depozitare a patrimoniului mobil.
Mă interesează de asemenea să punem în aplicare digitalizarea colecțiilor lucru foarte important pentru promovarea patrimoniului, dar și pentru menținerea lui în starea de conservare optimă, dar și pentru accesul publicului la valorile noastre.
O altă coordonată este aceea a cercetării prin intermediul revistei „Banatica”, dar și prin intermediul publicării unor teze de doctorat a unor colegi, cât și a altor specialiști în istoria Banatului.
Cam acestea ar fi într-un program foarte larg de altfel dezideratele pentru acești patru ani. Este foarte importantă pentru mine comunitatea care, în aceşti doi ani în care am avut mandatul de interimar, a fost din punctul meu de vedere foarte aproape de muzeu sper că, am consolidat relația nu numai cu comunitatea reșițeană, dar și cu comunități din județul Caraș-Severin; mă interesează de-asemenea consolidarea relațiilor cu instituțiile de învățământ carășene, dar și cu celelalte instituții atât administrative cât și educaționale, precum prefectura sau Centrul Universitar al Universității Babes-Bolyai din Cluj aflat la Reșița.
Interesul este nu numai al meu personal ca și candidat la această funcție, dar și al muzeografiei cărașene de a face cunoscut patrimoniul, de a face cunoscută istoria, de a ridica standardul de cunoaștere că, până la urmă muzeul este una dintre cele mai importante instituții care poate să dea cunoștințe, informații și să creeze până la urmă educație.
Eu sper că lucrurile vor evolua în sensul în care le-am propus în acest proiect de management astăzi aprobat prin semnătura comisiei„.
Dr. ist. Livia Magina a preluat mandatul de la fostul manager, ist. Flavius Bozu, eliberat din funcţie în mai 2022.