Muzeu nou pentru Oravița, cu ajutorul fondurilor europene
Un proiect finanțat prin Regio-POR 2014-2020 va da un impuls patrimoniului cultural, prin revitalizarea evitalizarea identitatii culturale a orașului Oravița, respectiv înființarea Muzeului de Istorie a Culturii Văii Carașului.
Articol editat de Valentina Adam, 4 noiembrie 2022, 18:16 / actualizat: 5 noiembrie 2022, 8:50
Muzeul va fi găzduit de sediul Primăriei Vechi din Oravița Montană, ce va fi restaurat. Noua instituție de cultură va fi integrată în circuitul cultural și turistic, cu accent pe zona etnografică, religioasă, industrială și culturală.
Peste 5 milioane și jumătate de lei vor fi investiți în proiect, dintre care 5,3 milioane sunt fonduri europene nerambursabile. Proiectul, al cărui beneficiar este Primăria Oravița, va fi implementat prin Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban şi conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.
Termenul de finalizare este 30 noiembrie 2022.
Oravita este aşezarea de sorginte austriacă , cunoscută şi pentru cea mai veche fabrică de bere şi prima asociaţiune sportivă, prima farmacie din ţară sau prima cale ferată din spaţiul românesc ce îşi întinde şinele pe acest capăt de ţară şi cea mai veche gară funcţională din îndepărtatul an 1854, a devenit, pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, epicentrul unei regiuni, Banatul Montan, din care Viena exploata lemn, aur si carbune, toate de o calitate rar întâlnită în intregul imperiu. Existau atunci o turnătorie, o rafinărie de petrol şi o fabrică de ciment.
De asemenea în Oravița se află cel mai vechi Teatru din România. Prioritate indubitabilă a culturii noastre naționale, teatrul din Oravița a găzduit spectacole montate pe scena sa de către aproape toate marile trupe ale Europei
Nemetoravica, cum i se mai spunea Oraviţei, se reinventează prin conservarea și promovarea unor tradiții ce i-a înobilat istoria, transmite Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest – ADR Vest.