Municipiul Reşiţa a scăpat de rujeolă. Şi cetăţenii din cartierul Mociur au înţeles importanţa vaccinării!
Articol editat de Daiana Rosca, 21 ianuarie 2018, 17:47
Vă reamintim că aici, anul trecut au fost identificaţi cei mai mulţi copii nevaccinaţi. La începutul anului 2018, lucrurile au intrat însă, pe un făgaş normal susţine medicul de familie Gheorghe Jenar:
” Vreau să vă spun că cetăţenii din Mociur au conştientizat deja importanţa imunizării, a crescut rata de vaccinare ceea ce ne bucură foarte mult. Este un lucru foarte bun pentru că acum în judeţul Caraş-Severin nu mai avem focare de rujeolă, dar e bine ca părinţii să vină în continuare cu copii la imunizare”, a precizat Gheorghe Jenar.
Perioada de incubaţie a rujeolei, de la expunere la debutul simptomelor este în medie de 10-12 zile. De la expunere la debutul erupţiei media este de 14 zile (variaţii 7-18 zile).
Simptomele durează 2-4 zile (variaţii 1-7 zile). Este caracterizată de febră, care creşte treptaţ adeseori atingând chiar şi 103°–105°F (39,4°C – 40,5°C). Aceasta este urmată de tuse, guturai (rinoree), sau conjunctivită.
Petele Koplik, o eruptie (enantem) prezentă pe membranele mucoase, se consideră a fi patognomonice pentru rujeolă. Aceasta apare cu 1-2 zile înainte de erupâie până la 1-2 zile dupa erupţie şi se prezintă sub formă de pete albastru deschis pe fundalul roşu al mucoasei bucale.
Daiana Roşca