Prima pagină » Actualitate » Municipiul Caransebeș ar putea avea primul spital de îngrijiri paliative din județ
Municipiul Caransebeș ar putea avea primul spital de îngrijiri paliative din județ
O unitate medicală cu 15 paturi pentru pacienții oncologici în faze terminale ar putea fi construită în Valea Cenchii, cu finanțare europeană. Municipiul Caransebeș se pregătește să facă un pas important în sistemul sanitar din județul Caraș-Severin, prin construirea primului spital de îngrijiri paliative din zonă. Primăria Caransebeș a aprobat deja documentația tehnico-economică pentru realizarea unităţii medicale destinată pacienților care suferă de cancer în faze terminale.
O premieră pentru județul Caraș-Severin
Articol editat de Daiana Rosca,
28 aprilie 2025, 16:20
O premieră pentru județul Caraș-Severin
Proiectul vizează construirea de la zero a unei clădiri noi, înconjurate de zone verzi, într-o zonă liniștită din Valea Cenchii. Conform primarului Felix Borcean, acest spital ar fi printre puținele din România dedicate exclusiv îngrijirilor paliative, o componentă esențială, dar neglijată a sistemului de sănătate.
„Am făcut toate demersurile pentru a depune proiectul și așteptăm decizia ADR Vest. Este o unitate necesară nu doar pentru Caransebeș, ci pentru întreaga zonă deservită de oraș”, a declarat edilul pentru Radio Reşiţa.
Competiție cu un proiect similar din Reșița
În paralel, și Spitalul Județean din Reșița a depus un proiect pentru înființarea unui compartiment de îngrijiri paliative, care ar urma să funcționeze la Staționarul 2. Deși ambele proiecte sunt în curs de evaluare, primarul Felix Borcean speră că cel puțin unul să fie aprobat, iar ideal ar fi ca ambele unități să primească finanțare, având în vedere lipsa totală a acestui tip de servicii în județ.
Valoarea totală a proiectului din Caransebeș este estimată la peste 14 milioane de lei, din care:
1,2 milioane de lei pentru utilaje și echipamente
2,6 milioane de lei pentru dotări medicale
Spitalul de îngrijiri paliative din Caransebeș ar putea fi construit în maximum 18 luni, dacă proiectul va primi finanțare prin Programul Regional Vest 2021–2027. Cererea de finanțare va fi depusă oficial până la finalul lunii mai.