Morile pe apă de la Șopotul Vechi – cele mai vechi mori de pe Valea Almăjului!
Cele mai cunoscute mori pe apă din Valea Almăjului sunt cele din comuna Eftimie Murgu, însă puțină lume știe că morile cele mai VECHI sunt la Șopotul Vechi – sat aparținător comunei Dalboșeț. Din păcate, morile de la Șopotul Vechi se degradează de la an la an și nu se face nimic pentru salvarea lor!
Articol editat de Smadu Paul-Sever, 7 noiembrie 2018, 15:19
Morile de la Șopotul Vechi – astăzi se mai păstrează doar 9, au fost 16 în total și un gater, la care se păstrează doar zidurile! – sunt cele mai vechi mori din Valea Almăjului, alături de cele de la Prigor care au început să fie restaurate de o fundație din Timișoara. Morile de la Șopotul Vechi le găsim și astăzi, Moara din Petri, de exemplu, este construită – ca și celelalte mori – din piatră și acoperită cu șindrilă. Ele sunt într-o stare avansată de degradare, unele mai sunt funcționale, altele nu!
Au fost inițiative pentru conservarea acestor mori atât din partea Muzeului Banatului Montan, cât și din partea Consiliului Județean Caraș-Severin cu ani în urmă, dar nu au căzut de acord din cauza faptului că dreptul de proprietate asupra acestor mori se împarte la mai multe familii, li se spune rândași, iar o moară are 9-10 rândași! Ca să accesezi un proiect european trebuie să fii proprietar sau măcar să le ai în concesionare aceste mori! Nu am căzut de acord cu urmașii acestor rândași să ne concesioneze pe termen de 50 de ani și așa au picat toate proiectele! În prezent văd o singură cale : o acțiune concentrată a oficialităților județene, cât și cele locale de a-i face să pe acești urmași ai proprietarilor morilor să înțeleagă că este interesul lor ca aceste mori să fie restaurate! Totodată, dreptul de folosință urmează să rămână tot al lor!, ne-a declarat doctorul în istorie Dacian Rancu – muzeograf la Muzeul Banatului Montan din Reșița.
Paul-Sever SMADU
(Foto : moară pe apă de pe Valea Rudăricăi)