Morile de la Pârvova își vor recăpăta strălucirea de odinioară. Implică-te şi tu!
Încă două mori de apă din Caraş-Severin vor fi reabilitate de Asociaţia „Acasă în Banat”. După Gârnic şi Șopotu Vechi, acum urmează localitatea Pârvova, unde nicio moară de apă nu este în funcțiune.
Articol editat de Mirabela Afronie, 6 octombrie 2020, 10:44
Morile de apă din satul Pârvova, comuna Lăpușnicel, vor fi reabilitate în perioada 16-18 octombrie, în cadrul proiectului „Salvăm morile de apă”, inițiat de Asociația Acasă în Banat.
Preşedintele Asociaţiei „Acasă în Banat” Radu Trifan: Ne pregătim de ultima intervenție din acest an din cadrul proiectului „Salvăm morile de apă”: mergem la Pârvova, comuna Lăpușnicel, pentru că și acolo vrem să repornim două mori de apă. În prezent, nicio moară de apă din localitate nu este în funcțiune.
Hai să măcinăm porumb, la Pârvova!
Înscrierile sunt deschise până în 11 octombrie 2020.
Persoanele care doresc să se implice şi să pună umărul la renovarea acestor mori nu trebuie decât să completeze acest formular. Participarea la eveniment este gratuită însă este condiționată de înscrierea prealabilă și de confirmarea (scrisă sau telefonică) primită din partea organizatorului – Asociația Acasă în Banat.
Pe raza judeţului Caraş-Severin există 243 de mori de apă din care: 82 în funcțiune, 47 oprite și 114 nefuncționale. Cele mai multe se regăsesc în mediul rural, iar trei sunt în Reșița. Este vorba despre moara Juracek, moara lui Mustăcilă situată în Moniom, în zona Registrului Auto Român şi una în cartierul Cuptoare, datată din 1860 şi oprită din anii 40. Aproape toate morile au o vechime de 200 de ani. Acestea ar putea fi transformate cu ușurință în obiective turistice, așa cum se întâmplă în multe alte țări europene, a subliniat Radu Trifan.
Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor. Asociația este membră în cadrul International Molinological Society (TIMS), cea mai importantă asociație de profil dedicată morilor din întreaga lume, care este activă din 1965 și are 500 de membri în peste 30 de țări.