Moderaţie! Este cuvântul de ordine pentru cei care consumă preparate tradiţionale de Paşti
Alimentele de pe masa de Paşti pot fi periculoase pentru sănătate dacă sunt consumate în exces. Miel, drob, ouă roşii, vin şi cozonac, toate sunt alimente grele pentru ficat şi stomac. În plus, preparatele tradiţionale urmate de cozonac sunt un adevărate bombe calorice , de aceea trebuie consumate cu o pauză de cel puţin trei ore între mese, atrag atenţia medicii din cadrul Spitalului Judeţean Reşiţa.
Articol editat de Daiana Rosca, 24 aprilie 2022, 13:05
„Moderaţie! Este cuvântul de ordine pentru aceste sărbători. Nu este indicat să ajungem la spital, să încărcăm camera de gardă cu afecţiuni digestive”.
Pentru a evita o supraalimentaţie în perioada sărbătorilor de Paşte ar fi bine ca două treimi din farfuria cu mâncare să conţină legume şi zarzavat. Medicii recomandă ca la MASA DE PAŞTE să se mânce puţin şi, oricât de gustoase ar fi alimentele, să fie păstrate rezerve şi pentru celelalte zile, după post, nu e bine să venim cu un „bombardament gastronomic”, pentru că ne poate afecta, grav sănătatea, susţine medicul Diaconescu.
Medicul a adăugat că la prânzul de Paşte nu ar trebui consumate, pe lângă produsele tradiţionale, şi alte alimente, cum sunt mititeii, covrigeii, alunele sau plăcintele, întrucât digestia va fi mult îngreunată. După o masă consistentă, este bine să fie consumată doar o felie, cel mult două de cozonac, acest desert putând fi mâncat în cantitate mai mare la micul dejun, cu lapte sau ceai.
De asemenea, persoanele care au anumite afecţiuni sunt sfătuite să urmeze regimul prescris de medici. Astfel, un cardiac ar trebui să mănânce nesăraţ dacă are o astfel de indicaţie, şi să asocieze la carnea de miel, legume şi zarzavaturi. Persoanele cu afecţiuni renale ar trebui să mănânce cu prudenţă ouă şi carne, iar diabeticii ar trebui să consume alimente care nu conţin zahăr.
Sursa foto: arhiva RRR