Moartea Papei Francisc – Timp de doliu şi reflecţie pentru lumea creştină
Moartea Papei Francisc reprezintă un timp de doliu şi reflecţie pentru lumea creştină, a declarat pentru ascultătorii Radio Reşiţa vicarul general al Episcopiei Romano-Catolice din Timișoara, Johann Dirschl.

Articol editat de Oana Nicolae, 21 aprilie 2025, 14:42
Vicarul general Johann Dirschl de la Episcopia Romano-Catolică din Timișoara oferă o perspectivă profundă asupra decesului Papei Francisc, a importanței moștenirii sale și a pregătirilor pentru alegerea noului Suveran Pontif.
Moartea Papei Francisc – Un moment de doliu și reflecție profundă pentru lumea creștină
Lumea catolică a primit cu profundă durere vestea trecerii la cele veșnice a Papei Francisc, luni, 21 aprilie 2025, în a doua zi de Paște. Deși starea sa de sănătate era cunoscută ca fiind fragilă, prezența sa activă din ziua precedentă a făcut vestea decesului cu atât mai șocantă. Vicarul general al Episcopiei Romano-Catolice din Timișoara, Johann Dirschl, a oferit o mărturie emoționantă despre acest moment, subliniind impactul spiritual și uman al plecării Papei Francisc.
„Un timp de doliu și de reflecție asupra vieții Papei”
„Pentru lumea creștină, moartea Papei înseamnă în primul rând un timp de doliu și de reflecție asupra vieții sale”, a declarat Johann Dirschl. Acesta a reamintit că Papa Francisc a fost ales pe 13 martie 2013. El a fost al 266-lea papă pe scaunul Sfântului Petru.
Deși bolnav, Suveranul Pontif a rămas activ până în ultima clipă. „Știm că ieri a fost pe balcon, a dat binecuvântarea Urbi et Orbi, a vizitat o închisoare din apropiere… Era un papă activ, deschis către problemele lumii, dialogând cu toți despre realitățile contemporane.”
O dorință simplă: „Să vină acasă”
În ultimele zile de viață, Papa Francisc și-a exprimat dorința de a reveni la reședința sa din Casa Santa Marta. „Atunci când cineva cere să vină acasă, înseamnă adesea că zilele sunt numărate,” a spus Dirschl. Cu toate acestea, Papa a rămas implicat, activ și prezent printre credincioși. El a oferit ultima binecuvântare cu doar o zi înainte de moartea sa.
Pregătirile pentru înmormântare și alegerea unui nou Papă
Vicarul general a confirmat că Suveranul Pontif a simplificat ritualul înmormântării papale. Sfântul Părinte a pregătit acest drum cu discreție încă din timpul vieții. „Știm că nu dorea să fie înmormântat în Catedrala Sfântul Petru, ci la Bazilica Santa Maria Maggiore, unde și-a pregătit deja locul de veci,” a declarat Johann Dirsch.
Perioada de doliu și pregătire a funeraliilor va dura aproximativ 9-10 zile. Între timp, cardinalii cu vârsta sub 80 de ani vor participa la Conclavul pentru alegerea unui nou Suveran Pontif, conform tradiției Bisericii Catolice.
Moștenirea unui Papă al dialogului și reînnoirii
Unul dintre marile proiecte ale pontificatului Papei Francisc a fost Sinodul Episcopilor, desfășurat pe parcursul a trei ani. În cadrul acestuia, au fost implicați și observatori din alte confesiuni creștine. Concluziile vizau reînnoirea și adaptarea Bisericii la provocările secolului XXI.
„Credem că acest plan va fi dus mai departe, pentru că Papa nu a acționat singur, ci împreună cu colegiul cardinalilor și cu întreaga Biserică,” a subliniat vicarul Johann Dirschl.
Mesajul de speranță pentru credincioși
În încheiere, vicarul general a transmis un mesaj de încurajare și credință tuturor celor afectați de această pierdere:
„Bucuria Învierii Mântuitorului nostru Isus Cristos nu poate fi umbrită de nimic – nici măcar de moartea Papei. Aceasta ne întărește credința că, după viața noastră, urmează întâlnirea cu Tatăl. De aceea, vă spun tuturor: să trăim cu speranță și cu viață în Hristos.”
Sursă foto: Vatican News
Urmărește-ne și pe Google News
Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro