Moarte tragică la Herculane. Paznicul unei pensiuni a ars de viu
Articol editat de Mirabela Afronie, 15 ianuarie 2016, 17:14 / actualizat: 25 ianuarie 2016, 12:52
Având în vedere că ne aflăm în perioada sezonulului rece, pompierii reamintesc populaţiei câteva dintre regulile de bază care trebuie respectate pentru a preveni producerea incendiilor la locuinţele proprietate personală.
Acestea vizează exploatarea mijloacelor de încălzire utilizate în sezonul rece, în condiţii corespunzătoare şi fără defecţiuni, în scopul evitării producerii unor evenimente nedorite, cum a fost şi în cazul celor precizate mai sus.
Referitor la utilizarea mijloacelor de încălzire pentru asigurarea confortului termic, menţionăm că aceasta trebuie să se facă numai după o verificare corespunzătoare a lor. Potrivit statisticilor, aproape un sfert dintre incendiile produse pe parcursul unui an sunt cauzate de coşurile (burlanele) de fum defecte sau necurăţate.
Funinginea, rezultată prin arderea materialului lemnos şi depusă în interiorul coşurilor de fum, pe fondul supraîncălzirii sobelor, se poate aprinde şi provoca incendii, fie prin efect termic, fie din cauza jarului (scânteilor) ajunse în contact cu materialele combustibile din construcţia locuinţei.
Pentru a putea preveni producerea incendiilor este necesar ca, înainte de a utiliza sobele, să fie curăţate coşurile de funingine, să se verifice etanşeitatea şi izolarea termică corespunzătoare faţă de materialele combustibile.
În cazul sistemelor de încălzire ce folosesc combustibil lichid, înainte de punerea în folosinţă este indicat să se verifice etanşeitatea conductelor de alimentare cu combustibil, să fie curăţate periodic conductele de alimentare şi duzele de pulverizare, iar alimentarea cu combustibil să se facă doar atunci când sistemul de încălzire nu este în stare de funcţionare. Se interzice supraalimentarea cu combustibil.
O altă cauză frecventă care generează incendii în sezonul rece o reprezintă utilizarea necorespunzătoare a aparatelor electrice de încălzire şi a instalaţiilor electrice. Utilizarea unor instalaţii electrice cu defecţiuni, improvizate, neizolate corespunzător sau montate direct pe materiale combustibile poate provoca incendii.
Circuitele electrice nu vor fi suprasolicitate, prin racordarea unor consumatori electrici care depăşesc puterea nominală a instalaţiei. Reşourile, prin amplasare necorespunzătoare faţă de materialele combustibile, pot conduce la aprinderea acestora. În cazul reşourilor improvizate sau artizanale riscurile producerii unor incendii sunt deosebit de mari, sub aspectul puterii mari a acestora şi a deficienţelor pe circuitele de alimentare, aspecte ce conduc la suprasolicitarea instalaţiei electrice la care sunt racordate (prize, conductori, ştechere etc.).
Foto: romaniatv.net