Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu: din toamnă vom merge în fiecare judeţ pentru a disemina informaţii juridice în licee
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat luna trecută, la Reşiţa, că la finalul acestui an şcolar va veni cu evaluarea legată de procedura introducerii Educaţiei Juridice în şcoli, iar din toamnă va merge în fircare judeţ pentru a disemina aceste informaţii juridice în licee.
Articol editat de Valentina Adam, 24 august 2023, 12:59 / actualizat: 25 august 2023, 11:42
Ministrul Justiţiei a declarat despre proiectul introducerii Educaţiei Juridice în şcoli că mai ales tinerii au nevoie de informaţii privind consecinţele faptelor lor, din perspectivă penală.
”Tinerii nu au cum să ştie dacă nu se informează şi dacă nu sunt informaţi. Statul român şi instituţiile publice centrale şi locale au obligaţia de a pregăti tinerii pentru viaţă. La momentul acesta este un proiect naţional la care participă ca parteneri Ministerul Justiţiei, CSM, Uniunea Naţională a Barourilor din România, Înalta Curte şi Parchetele”.
Ministrul Justiţiei a menţionat că din toamnă vrea să se meargă cu altă viteză, pentru că numărul elevilor cărora li se adresează acest task force este foarte mare.
”Îmi doresc să implicăm tot ce înseamnă resursă voluntară în acest moment pentru a disemina informaţie juridică în şcoli, adaptată şi lucrăm la acest gen de manual în Ministerul Justiţiei, informaţie adaptată fiecărei clase şi fiecărei vârste”, a spus Alina Gorghiu. Ea a anunţat că din toamnă va avea un calendar şi vor merge în fircare judeţ pentru a disemina aceste informaţii juridice.
”Voi încerca, după ce o să am evaluarea la finalul acestui an şcolar care începe în luna septembrie, voi veni cu evaluarea legată de procedura Educaţie Juridică în şcoli şi sper că pe baza acelei analize, acelui studiu amănunţit, având în spate mii de ore de educaţie juridică în şcoli, să pot să propun Ministerului Educaţiei introducerea obligatorie a unei ore de educaţie juridică în şcoli, şi nu vorbesc despre educaţie civică”, a spus ministrul Justiţiei.
De asemenea a precizat că sunt foarte mulţi magistraţi care fac voluntariat şi doresc să facă în continuare.
”Sunt colegii mei de la Ministerul Justiţiei care doresc să se implice activ, sunt foarte mulţi avocaţi care fac acest voluntaria,t sunt ONG-uri pregătite în domeniul juridic care doresc să particpe, sper eu că vom miza pe câteva sute de voluntari care să poată fi programaţi în liceele din România pentru a putea ajuta la acest proiect naţional”.