Ministerul Sănătăţii sprijină investiţiile medicale din Timişoara. La Spitalul Victor Babeş va funcţiona cea mai mare platformă imagistică din vestul ţării
La Spitalul Victor Babeş din Timişoara va funcţiona cea mai mare platformă imagistică din vestul ţării. Aici va fi montat şi unul dintre cele mai moderne RMN-uri din ţară. Anunţul a fost făcut astăzi de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila în timpul vizitei în municipiul de pe Bega.
Articol editat de Daiana Rosca, 7 decembrie 2023, 17:55 / actualizat: 8 decembrie 2023, 16:05
Aceste investiţii importante, realizate cu sprijinul Ministerului Sănătăţii vor oferi bănăţenilor şi nu numai acces la tehnologiile de ultimă generaţie în materie de imagistică. Fiecare pacient va fi diagnosticat şi monitorizat în cele mai bune condiţii, a declarat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila:
„Ne dorim să dezvoltăm o platformă de imagistică medicală care înseamnă CT, un PET- CT şi un RMN la Spitalul Victor Babeş. Lucrurile sunt avansate aici la instalarea celui mai performant RMN din această parte a României. Urmează ca un echipament similar să fie instalat și aici la Spitalul Județean de Urgență.
Cred că această platformă de imagistică care este din sectorul public și țin să subliniez acest lucru va îmbunătăți foarte mult accesul la servicii de sănătate pentru pacienții de diversele categorii, inclusiv pentru pacienții oncologici care au nevoie e diagnostic, de monitorizare a evoluției bolii și tratamentului. Această platformă imagistică modernă de la Timișoara se constituie platformă suport pentru viitorul Institut Regional de Oncologie”.
Tot în cadrul vizitei de astăzi, ministrul Alexandru Rafila a declarat că este nevoie urgent de o regândire a finanţării spitalelor din România care să reflecte realitatea. La ora actuală sunt foarte multe unităţi medicale în ţara noastră care se confruntă cu probleme financiare, unele dintre ele aflându-se în imposibilitatea de a mai face investiţii, de a plăti salariile angajaţiilor la timp sau de a achiziţiona medicamente.
Ministrul Sănătăţii a analizat întreaga situaţie şi a dat asigurări că se vor găsi soluţii pentru a suplimenta bugetele spitalelor în luna decembrie pentru a intra cu bine în noul an.
„Noi suntem un actor indirect în această problematică a finanțării spitalelor pentru că după cum știți ele sunt finanțate aproape integral de Casele Județene de Asigurări de Sănătate. Avem semnale că sunt spitale care au probleme financiare dar încercăm să aducem în atenția Guvernului aceste probleme și împreună cu Casa Națională să putem să găsim o suplimentare a acestor bugete încât până la sfârșitul anului să nu fie probleme.
Ceea ce pot să vă spun deja este că o sumă de 3,5 miliarde de lei pentru luna decembrie, pentru finanțarea spitalelor şi a programelor de sănătate și a medicamentelor compensate și gratuite, rămâne de văzut dacă este suficientă dacă nu, cu siguranță până la sfârșitul anului va fi suplimentat acest buget. Noi sprijinim cât putem din punct de vedere al prerogativelor noastre legale finanțarea sistemului de sănătate dar în mod evident problema trebuie să fie asumată și gestionată cu sprijinul nostru, cu sprijinul Guvernului categoric, cu sprijinul Ministerului de Finanțe şi al Casei Națională de Asigurări de Sănătate”.
Ministrul Sănătății a mai anunțat astăzi încă două proiecte ce vor fi demarate tot la Timişoara. Este vorba despre înființarea unui centru Stroke pentru pacienții care au suferit un AVC dar şi achiziționarea unei caravane mobile pentru depistarea precoce a cancerului.