Prima pagină » Actualitate » Ministerul Sănătății a reconfirmat că la Spitalul din Reșița, bolnavii sunt în pericol. Vezi lista cu cele 50 de unități cu probleme
Ministerul Sănătății a reconfirmat că la Spitalul din Reșița, bolnavii sunt în pericol. Vezi lista cu cele 50 de unități cu probleme
Rezolvarea problemei dezinfectanţilor folosiţi în spitale asupra cărora planează suspiciunea că ar avea concentraţii ineficiente este o prioritate – a dat asigurări premierul Dacian Cioloş.
Întrebat dacă îl va schimba din funcţie pe ministrul sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, primul-ministru a precizat că nu exclude nici o măsură, dar a adăugat că în acest moment un astfel de demers nu ar reprezenta o soluţie.
De asemenea, in cea de-a patra videoconferinta cu reprezentantii Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară, ministrul Sănătăţii a solicitat sprijinul Ministerului Afacerilor Interne pentru verificarea contractelor dintre toate unităţile sanitare publice, aflate în subordinea autorităţilor locale, si firma incriminata.
Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme, în urma controalelor privind calitatea dezinfectanţilor folosiţi.
Alba: Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia.
Bacău: Spitalul de Urgență Bacău și Spitalul Municipal de Urgență Moinești
Brașov: Spitalul Clinic de Copii Brașov și Spitalul Făgărași.
Brăila: Centrul integrat de îngrijire medicală paleativă are probleme.
Caraș Severin: Spitalul de Urgență Reșița
Călărași: Spitalul Orășeneasc Lehliu Gara, Spital Psihiatrie Săpunari, Spital Calarasi Pneumologie, Spital de Urgenta Calarasi, Spital Municipal Oltenița
Cluj: Institutul Inimii „Nicole Stancioiu” Cluj, Institutul Oncologic “Prof.dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca
Constanța: Spital Clinic de Pneumoftiziologie, Spital Municipal Mangalia, Spital Orășenesc Harsova, Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol
Dolj: Spitalul Municipal Filantropia Craiova, Spitalul Municipal Calafat
Galați: Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei”, Spitalul Clinic de urgență pentru copii „Sfântul Ioan”
Gorj: Spital Municipal Gheorghien
Iași: Spital OG Cuza Vodă Iași, Spitalul Clinic de psihiatrie „Socola” Iaşi
Mureș: Spital Județean de Urgență Târgu Mureș
Neamț; Spital Judetean de Urgență Piatra Neamț
Olt: Spital Județean Slatina, Spital Municipal Caracal
Prahova: Spitalul Județean de Urgență Ploiești
Satu Mare: Spital Orășenesc Negrești Oaș
Suceava: Spital Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, Spital Psihiatrie Cronici Siret, Spital Municipal Rădăuți, Spital Orășenesc Gura Humorului, Spital Municipal Fălticeni
Timișoara: SC Materna Care SRL
Tulcea: Spitalul Județean Tulcea
Vâlcea: Spitalul Municipal Drăgășani, Spitalul Orășenesc Horezu
București: Institutul Național de Endocrinologie Parhon, Spitalul de Urgență Pantelimon, Spitalul Clinic de Urgență București, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Spitalul „Sfântul Ștefan”, Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ion”, Spitalul Clinic „Dr. Ioan Cantacuzino”, Spitalul de Nefrologie „Carol Davila” și Spitalul Universitar de Urgență.
Rezolvarea problemei dezinfectanţilor folosiţi în spitale asupra cărora planează suspiciunea că ar avea concentraţii ineficiente este o prioritate – a dat asigurări premierul Dacian Cioloş.
Întrebat dacă îl va schimba din funcţie pe ministrul sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, primul-ministru a precizat că nu exclude nici o măsură, dar a adăugat că în acest moment un astfel de demers nu ar reprezenta o soluţie.
Dacian Cioloş a spus că are în vedere modificarea legislaţiei şi o serie de măsuri care să scoată la lumină problemele sistemului sanitar.
Dacian Cioloş: Vreau să folosim următoarele şase luni şi pentru a lua şi alte tipuri de măsuri structurale care chiar dacă n-or să reformeze din temelii sistemul de sănătate, dar cel puţin să scoată la lumină probleme şi să le clarifice. Şi vreau să-i asigur pe toţi că n-o să ascund nimic, că n-o să neglijez nimic.
Am intenţia chiar de săptămâna viitoare să-mi formez un grup de oameni care cunosc bine sistemul, unii din sistem, alţii din afara sistemului, pentru a avea o înţelegere cât mai precisă a ceea ce se poate face în 6 luni şi voi face lucrul ăsta.
Primul-ministru a trimis Corpul de Control pentru a verifica rigurozitatea anchetei făcute de Ministerul Sănătăţii în cazul dezinfectanţilor. Potrivit ministerului de resort, în urma controalelor efectuate în spitale au fost depistate probe neconforme în 50 de unităţi medicale din toată ţara.
Radio România Reșița a scris în exclusivitate despre rezultatele controalelor efectuate la Spitalul Județean de Urgență din Reșița.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, Dumitru Secăşan a recunoscut că au fost identificaţi mai mulţi germeni:
„La solicitarea Direcţiei de Sănătate Publică, în data de 29 aprilie, am făcut aceste recoltări în principal în sălile de Chirurgie, ATI, în sălile de naşteri şi în urma acestor verificări s-a constatat că în general suprafeţele au, agenţi patogeni, însă spre surprinderea noastră a apărut un element care ţine de procedura de dezinfecţie. Au fost recoltate probe şi de pe tegumentele angajaţiilor noştri care au o activitate susţinută la patul bolnavilor. Şi aici au fost depistaţi un număr de germeni. Se pare că nu întodeauna înainte de a-şi pune mănuşile pe mâini, infirmierele folosesc dezinfectante.
Deci, recomandarea mea, este ca de acum încolo să-şi dezinfecteze cu atenţie mâinile. În plus s-a constatat că sălile de operaţie nu sunt impregnate cu microbi, asta pentru că mai avem şi alte soluţii pentru dezinfecţie. De exemplu avem aparatură specială pentru sterilizarea aeroflorei. În plus, folosim şi alţi dezinfectanţi, decât cei Hexi Pharma. Pentru a nu avea probleme, noi ne-am propus să renunţăm la produsele furnizate prin licitaţie de Hexi Pharma.
Deci, le pot spune pacienţilor că pot sta liniştiţi. Un alt lucru important este reducerea numărului de vizite ale aparţinătorilor în spital, care cu toată dezinfecţia cu care se face, pot veni cu microbi. Şi să ştiţi că avem o externalizare a serviciilor pentru dezinfectarea suprafeţelor mari, cu o firmă care foloseşte alte produse. În concluzie, cu atenţie sporită, putem să creştem gradul de inocuitate şi de siguranţă al pacienţilor „, a precizat, managerul Dumitru Secăşan.