Ministerul Educației vrea să schimbe întreg sistemul de predare a lecțiilor la clasele V-XII
Câteva dintre detaliile acestui program au fost prezentate de Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, care a anunțat la prezentarea bugetului pe 2019, la Parlament, că este un proiect prioritar pentru România.
Articol editat de Casandra Silitra, 14 februarie 2019, 09:45
”Ținând seama că de la nivelul Comisiei Europene digitalizarea, proiectul de digitalizare devine prioritar și pentru România, din surse nerambursabile, dar cu resurse în bugetul nostru, încercăm să dezvoltăm acest proiect pe care l-am numit România digitală. Un proiect care este gândit să facă un salt în creșterea atractivității școlii și în conținutul predării prin dispunerea în fiecare clasă a unei table inteligente și prin atribuirea copiilor din gimnaziu și din liceu a câte unei tablete – în felul acesta să rezolvăm și problema greutății ghiozdanului pe care copiii îl poartă în spate”, a declarat Andronescu la audierile din Parlament.
”În buget avem 2 miliarde de lei pentru România digitală. Din acești bani, pentru care am scris deja fișele proiectelor, vom duce în școli 90 de mii de table inteligente – atâtea clase avem – și tablete pentru toți copiii din gimnaziu și din liceu. Sunt conștientă că n-o să fie un proiect ușor de derulat, dar cu resursele umane pe care le avem sunt convinsă că vom încerca să-l ducem la bun sfârșit. Abia suntem cu fișa proiectului și bugetul trebuie să fie aprobat”, potrivit ministrului Educației.
Potrivit datelor oficiale de la Institutul Național de Statistică în anul școlar 2017-2018 erau 730.037 elevi în învățământul gimnazial, 637.706 în cel liceal și 90.205 în cel profesional. În total vorbim despre un număr potențial de beneficiari ai tabletelor de 1.457.948 de elevi.
Andronescu a mai spus că speră ”să producă un efect important în creșterea performanței sistemului. Pentru că el se cuplează cu un proiect din fonduri europene în care formăm 55 de mii de profesori. La rândul lor, cei 55 de mii devin formatorii celorlalți. În sistem avem 215 mii de cadre didactice.”
Potrivit fișei ”Proiectului Național România digitală”, co-finanțarea Guvernului va fi de 400 de milioane de euro, iar cea europeană de 1.600 de milioane. Acest proiect reprezintă, practic, 87% din întreaga sumă alocată anul acesta pentru proiecte cu finanțare nerambursabilă, pe bani europeni. ”Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar european 2014 – 2020: bugetul alocat în anul 2019 este de 2.289,37 milioane lei”, mai arată Ministerul Educației.
Conform fișei de proiect, acespt program ar urma să se desfășoare prin Programul Operațional Competitivitate și va fi propus la finanțare în cadrul programelor Politicii de Coeziune, Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), pentru care responsabil este comisarul european Corina Crețu.
Conform edupedu.ro