Mii de pelerini la mormântul Părintelui Arsenie Boca
Articol editat de Gerhard Chwoika, 24 noiembrie 2016, 10:00
Mii de pelerini sunt așteptați începând de sâmbătă să treacă pragul Mănăstirii Prislop unde, pe 28 noiembrie, se împlinesc 27 de ani de la trecerea la cele sfinte a Părintelui Arsenie Boca.
Luni, 28 noiembrie, la mănăstirea hunedoreană va avea loc o slujbă specială oficiată de mai mulți ierarhi, după care va avea loc slujba de parastas la mormântul Părintelui Arsenie Boca.
Arsenie Boca a absolvit în 1929 liceul la Brad, ca şef de promoţie, iar apoi timp de patru ani Institutul Teologic din Sibiu. Este trimis apoi de către mitropolitul Bălan la Bucureşti să urmeze Institutul Belle – Arte, timp în care realizează grafica primelor patru volume ale „Filocaliei”. În 1939 merge trei luni la Muntele Athos, iar 1940 primeşte numele de Arsenie. Doi ani mai târziu este hirotonit preot şi devine stareţ al Mănăstirii Sâmbăta de Sus. În 1944 a plecat la Chişinău, unde a stat un an şi a învăţat pictura bisericească şi poleitul icoanelor.
În mai 1948 a fost arestat şi a fost acuzat că este legionar. Pe de altă parte, în 1947 a sprijinit organizarea, la Sâmbăta, o întâlnire a unor reprezentanţi ai tuturor forţelor anticomuniste. Părintele Arsenie Boca a vizitat Castelul de la Bran, unde a fost în nenumărate rânduri oaspetele principesei Ileana. După câteva luni a fost eliberat şi mutat la Mănăstirea Prislop din judeţul Hunedoara, unde a şi fost numit stareţ.
În 1951 a fost arestat din nou şi petrece nouă luni la Ocnele Mari şi la Canal. S-a întors apoi la Prislop, unde mai rămâne şapte ani, pentru că mănăstirea se desfiinţează, iar lui Arsenie Boca i se interzice să mai slujească. Ajunge la Bucureşti, unde este angajat ca pictor muncitor la Schitul Maicii Domnului. De altfel, mănăstirea a fost transformată în cămin de bătrâni şi s-a redeschis abia în 1976. Drumul lui Arsenie Boca ajunge apoi la Drăgănescu, unde va picta biserica, iar apoi la Mănăstirea Sinaia.
În data de 28 noiembrie 1989, Arsenie Boca a plecat la Dumnezeu. A fost adus la mănăstirea Prislop, unde a fost înmormântat în 4 decembrie, în locul pe care chiar el îl alesese cu doi ani înainte.
Demersuri pentru canonizarea Părintelui Arsenie Boca
O Comisie a Mitropoliei Ardealului condusă de Înaltpresfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, alături de alți doi ierarhi: Preasfințitul Daniil, Episcopul Daciei Felix și Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei adună principalele dovezi ale sfințeniei Părintelui Arsenie Boca care este considerat de mulți ortodocși, fie că e sau nu canonizat, un sfânt al zilelor noastre.
Canonizarea unui sfânt cuprinde mai multe etape. După ce Comisia teologică mitropolitană specială care cercetează viața și activitatea părintelui Arsenie Boca va finaliza cercetarea, concluziile vor fi prezentate mai marilor bisericii care iau decizia.