Medicii din Banat au bătut palma cu Ministerul Sănătăţii pentru a salva vieţi în zonele izolate din România
Intervenţiile medicale în zonele izolate şi defavorizate din România pot salva vieţi! O ştiu cel mai bine medicii din Banat care au organizat o nouă acţiune umanitară în Delta Dunării. În cadrul caravanei medicale „Împreună dăruim viaţă”, 40 de medici din Banat au oferit investigaţii medicale gratuite localnicilor din comuna Crişan din Delta Dunarii.
Articol editat de Daiana Rosca, 23 octombrie 2023, 17:02 / actualizat: 24 octombrie 2023, 16:11
Şi Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Alexandru Rogobete s-a alăturat acţiunii. Acesta a declarat pentru Radio România Reşiţa că Ministerul Sănătăţii va achiziţiona 10 caravane medicale dotate cu aparatură de ultimă generaţie pentru a oferi investigaţii gratuite locuitorilor din satele izolate din România.
„Trăim o perioadă în care destul de mulți doar stau pe margine și analizează ce nu merge, cum nu se poate și prea puțini dintre aceștia fac ceva concret. Iată că acest grup de medici conduși de profesorul Săndesc, managerul Spitalului Județean din Timișoara au hotărât să facă ceva concret pentru oameni, din timpul lor liber, fără să fie plătiți sau fără să dorească o recompensă materială s-au deplasat în inima Deltei, trei zile și au consultat oamenii de acolo pe diverse specialități de la cardiologie la gastroenterologie, pediatrie, oftalmologie. Aceştia au dentificat oameni care nu au fost la medic de ani de zile. O parte dintre aceștia au fost rezolvați din punct de vedere medical pe loc sau li s-au făcut recomandări medicale iar 2 pacienți vor fi transferați prin intermediul nostru la Constanța pentru a beneficia de investigații suplimentare și tratament adecvat.
În caravana medicală a fost extraordinar, am participat și eu cu drag, m- au impresionat oamenii de acolo, căldura și bucuria cu care ne-au primit și este evident că astfel de acțiuni pot schimba cu adevărat înfățișarea sistemului medical, prin acțiuni concrete, responsabile până la urmă despre asta e vorba în medicină, de a avea grijă de semenii noștri.
Astfel de acțiuni merită cu adevărat toată aprecierea Ministerului Sănătății și vă asigur de tot respectul nostru pentru ei și pentru acțiunile pe care le-au desfășurat. Mai mult, Ministerul Sănătății va sprijini în viitor astfel de caravane medicale și vom achiziționa cu bani din PNRR 10 caravane mobile dotate corespunzător pentru a veni în sprijinul oamenilor izolați din România.”
Şi asistentul universitar Andreea Borlea, un medic endocrinolog de excepţie ce îşi desfăşoară activitatea şi în cadrul Clinicii Vestmed din Resita a facut parte din echipa caravanei medicale.
„Sunt norocoasă că am făcut parte din echipa asta minunată pe care a creat-o profesorul Săndesc în jurul lui. În caravană am descoperit valori tensionale foarte mari, patologie din zona gastroenteorologică, foarte multe leziuni din păcate am făcut evaluare și în partea de screening mamar și în partea de patologie tiroidiană, ce ține mai mult de noi da cel mai important e că pe cei care chiar aveau nevoie de asistență imediat i- am îndrumat la spitale mai departe.”
Caravana coordonată de profesorul Dorel Săndesc, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara a ajuns în zeci de sate izolate din România. Medicii din Banat nu se vor opri aici ci vor continua să ajute gratuit persoanele care nu au acces la serviciile medicale.
Vă reamintim că Asociaţia pentru ATI ”Aurel Mogoşeanu” Timişoara este câştigătoarea trofeului ”Campania anului”, în 2022, la Romanian Healthcare Awards pentru proiectele iniţiate de prof. dr. Dorel Săndesc, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii.
Sursa foto: Ministerul Sanatatii