Medicii de familie din Timiş protestează. Vor fi preluate doar urgenţele, din cauza blocajelor SIUI
Aproximativ 200 de medici ce fac parte din Patronatul Medicilor de Familie din judeţul Timiş, anunţă pacienţii că vor protesta mâine, 14 februarie şi nu vor oferi consultaţii pentru afecţiunile care nu reprezintă o urgenţă. Aceştia nu vor elibera reţete şi nici alte documente medicale, ca urmare a nefuncţionării sistemului informatic aI Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
![Medicii de familie din Timiş protestează. Vor fi preluate doar urgenţele, din cauza blocajelor SIUI Medicii de familie din Timiş protestează. Vor fi preluate doar urgenţele, din cauza blocajelor SIUI](https://www.radioresita.ro/wp-content/uploads/2025/02/476091524_1678678129736394_1172267815821311547_n-850x479.jpg)
Articol editat de Daiana Rosca, 13 februarie 2025, 14:07 / actualizat: 13 februarie 2025, 15:40
Din cauza problemelor generate de SIUI, pacienţii sunt nevoiţi să aştepte ore întregi pe holurile cabinetelor, în contextul epidemiologic actual. Medicii de familie nu pot finaliza raportările pentru activitatea desfăşurată în luna ianuarie şi nu pot stabili calitatea de asigurat a pacienţilor, ne-a transmis, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din judeţul Timiş, Alina-Isabela Koussini:
„Disfuncționalitățile grave ale Sistemului Unic Integrat ( SIUI ) cauzează prejudicii atât pacienților, cât şi furnizorilor de servicii din asistenţa medicală primară. Din cauza acestor probleme, pacienții noștri sunt nevoiți să aștepte ore întregi pe holurile cabinetelor, în contextul epidemiologic actual, sănătatea şi așa precară a acestora fiind pusă în pericol. Deși noi, medicii de familie nu avem nicio culpă în ceea ce priveşte lipsa de funcţionalitate a SIUI, suportăm consecințele, fiind puși în imposibilitate de a acorda servicii medicale către pacienţi.
Medicii de familie nu pot finaliza raportările pentru activitatea desfăşurată în luna ianuarie 2025 şi nu pot stabili calitatea de asigurat a pacienţilor la momentul prezentării acestora la cabinete. Această stare de fapt afectează grav activitatea medicilor de familie şi îi supun presiunii de a refuza acordarea serviciilor medicale pacienţilor care au nevoie urgent de aceste servicii.
În toată ţara, medicii de familie nu pot emite prescripţii medicale întrucât acestora nu li se pot descărca seriile, iar pacienţii sunt privaţi de servicii de asistenţă medicală la care au dreptul. Răbdarea pacienţilor şi a medicilor de familie a ajuns la limită, întrucât situaţia aceasta se repetă în fiecare lună, în perioada raportărilor şi singurii care plătesc sunt pacienţii şi medicii de familie”.
Medicii de familie au trimis o scrisoare deschisă Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru a rezolva problema sistemului SIUI:
„Vă solicităm să adoptaţi de urgenţă măsurile adecvate pentru a remedia problemele de funcţionare ale PLATFORMEI INFORMATICE DIN ASIGURĂRILE DE SĂNĂTATE, precum şi de a înlătura toate consecinţele negative care se răsfrâng asupra pacienţilor şi sistemului de asistenţă medicală primară”.
Şi activitatea medicilor din ambulatoriile de specialitate este afectată de nefuncţionarea sistemului SIUI, ne-a transmis preşedintele Asociaţiei Profesionale a medicilor de Ambulator Timiş, Flaviu Petrica.
„De la începutul lunii februarie, mai exact din data de 5, SIUI nu a mai funcționat deloc, nu am mai putut să trimitem absolut nimic în program, putem să lucrăm offline, pe perioade scurte de timp. Noi trebuie să verificăm, de exemplu, dacă un pacient este asigurat, dacă un pacient nu e asigurat să prescriem un tratament pe răspunderea personală. Medicul nu poate să își asume o rețetă care valorează, să zicem, 6.000, 10.000 lei. În cazul unor rețete de programe naționale, farmaciile eliberează rețetele fracționat, ei nu pot elibera fracționat o reţetă emisă offline. Sunt foarte multe disfuncționalități atunci când nu merge sistemul informatic”.
Aceste disfuncţionalităţi afectează şi obligaţiile fiscale ale medicilor, întrucât facturile trebuie trimise către ANAF în termen de 5 zile, conform legislaţiei în vigoare. Există riscul ca seriviciile medicale deja prestate să nu fie recunoscute şi achitate, ceea ce pune în pericol funcţionarea cabinetelor, ne-a mai declarat preşedintele APMA Timiş, Flaviu Petrica.
APMA solicită CNAS să ia măsuri imediate:
-Ridicarea restricţiilor de validare în SIUI până la remedierea completă a problemelor tehnice;
-Asigurarea unei funcţionări stabile şi continue a sistemului, pentru a permite raportarea şi decontarea serviciilor medicale fără întârzieri sau blocaje;
-Implementarea unei soluţii tehnice rapide şi eficiente, pentru evitarea unor astfel de situaţii în viitor.