Medicamentele pentru animalele de companie nu se eliberează fără reţetă. Veterinarii care încalcă legea sunt sancţionaţi
Produsele farmaceutice veterinare se eliberează doar pe bază prescripției medicului veterinar pentru a putea fi achiziționate, iar aceleaşi produsele comandate online, pot fi ridicate doar din farmaciile veterinare, pe baza prezentării rețetei medicale.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 15 februarie 2024, 18:16 / actualizat: 16 februarie 2024, 14:02
Medicamentele pentru animalele de companie bolnave se eliberează pe bază de rețetă doar în farmaciile veterinare şi sunt cele care necesită o recomandare medicală pentru a putea fi achiziționate, iar medicii veterinari care eliberează medicamentele fără reţetă încalcă legea în vigoare şi se fac pasibili de amendă, a precizat pentru Radio Reşiţa medicul veterinar Nicolae Crista, şeful biroului farmacovigilenţă, nutriţie, furaje şi reziduri din cadrul DSVSA Caraş-Severin:
„Orice produs pe grupa de substanțe pe antibiotice, pe antielmintice, antiparazitare, toxice, stupefiante, toate aceste produse se iau pe rețete sanitar-veterinare, eliberate de un medic veterinar de liberă practică cu cabinet sanitar-veterinar care merge cu acea rețetă la o farmacie de profil ridică produsul respectiv.
Rețetele sanitar-veterinare să cer încă din anul 2000, deci nu e ceva nou. Niciodată nu s-au putut elibera produse medicamentate din farmacia sanitar-veterinară fără rețetă. Toți colegii din județ știu că nu pot elibera produse medicamentate din farmacie fără rețete sanitar- veterinare, că mai dădeau e adevărat şi asta, dar cine dă o face pe pielea lui și în urma controlului, l-ai prins, suportă rigorile legii și a fost sancţionat pe subiectul ăsta, iar amenzile nu sunt mici ci cuprinse între 5.000 şi 10 mii de lei„.
Nicolae Crista a mai subliniat că, este important de reţinut că medicamentele eliberate pe bază de rețetă trebuie utilizate numai după recomandarea și prescripția medicului veterinar, iar posesorii de animale trebuie să urmeze întotdeauna instrucțiunile cu privire la dozare și administrare.
Şeful biroului farmacovigilenţă, nutriţie, furaje şi reziduri din cadrul DSVSA Caraş-Severin, Nicolae Crista spune că, este o diferenţă mare între farmacia sanitar-veterinară şi punctul farmaceutic.
Farmacia veterinară este obligată prin lege să aibă angajat medic veterinar pentru că altfel nu poate deservi cetăţeanul care vine cu o reţetă după medicamente.
La punctele farmaceutice nu există aceste produse (n.r. medicamente) şi nici de reţetă nu este nevoie. Ei vând doar hrană şi accesorii pentru animalele de companie, precum ar fi: mâncare pentru câini şi pisici, lese, jucării şi alte lucuri.
Sursa foto: cainisipisici.ro