Medicamentele expirate sau neutilizate vor fi colectate de spitalele publice sau private
Veşti bune pentru cetăţeni! Medicamentele expirate sau neutilizate vor fi colectate de spitalele publice sau private. Acestea vor fi obligate să le primească pentru a le distruge. Mai exact, în incinta spitalelor vor fi amplasate containere speciale pentru deşeuri periculoase.
Articol editat de Daiana Rosca, 23 octombrie 2023, 17:20
În cazul localitaţilor mici, în care nu există unităţi medicale, containerele pentru colectarea medicamentelor expirate vor fi amplasate fie lânga dispensare, fie lângă cabinetul medicului de familie.
Şi asta nu e tot, de la 1 ianuarie 2024 producătorii trebuie să menţioneze acest lucru şi pe prospectul medicamentelor. Cu detalii directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Ionuţ Popovici:
„În Monitorul Oficial din 11.10.2023 a fost publicată legea numărul 269 care precizează faptul că medicamentele expirate sau neutilizate provenite de la populație vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale.
Costurile pentru desfășurarea operațiunilor prevăzute de către spitalele publice sau private se asigură prin transferuri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății către bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Metodologia se stabilește prin norme, informațiile privind acest lucru se vor regăsi și în prospectele medicamentelor dar nu mai târziu de 31.12.2028.”
Conform specialiştilor, în România jumătate dintre medicamentele expirate nu sunt colectate în condiţii de siguranţă pentru mediu înconjurător. Aproximativ 1.500 de tone de medicamente expirate ajung anual fie la groapa de gunoi, fie în sistemul de canalizare.