Medic oncolog Vlad Vornicu:”Am avut cazuri când au renunțat să mai vină pentru tratament din cauza navetei”
Bolnavii de cancer din Banatul de Munte fac naveta la Timişoara, indiferent de anotimp pentru a ramâne în viaţă. Aceştia parcurg uneori zilnic distanţa de peste 120 de kilometri de acasă şi pâna la Spitalul Universitar OncoHelp pentru a primi tratament. Dacă la început sunt motivaţi să lupte cu această boală, pe parcurs din cauza oboselii şi a navetei această motivaţie scade şi le este tot mai greu.
Articol editat de Daiana Rosca, 16 decembrie 2024, 17:14
Nu puţini au fost cei care au renunţat să mai meargă la tratament, fie pentru că au rămas fără bani de transport, fie pentru că nu mai aveau putere de a se deplasa, după cum ne-a declarat medicul oncolog Vlad Vornicu:
„Este necesar deschiderea unui spital care să fie cât mai aproape de pacienții de acolo, pentru că mulți pacienți din județul Caraș-Severin au un statut socio-economic scăzut, sunt de multe ori lăsați, să zic așa, de izbeliște, din cauza faptului că au familia plecată peste graniță și sunt lăsați în voia unor prieteni, sau a altor cunoștințe și care încearcă să se descurce cu ei, să le ofere fie transport, fie ajutor. Deci este necesar un spital de oncologie la Reşiţa, din punctul meu de vedere.
În marea majoritate a cazurilor, ne confruntăm cu faptul că aceștia nu au la dispoziție un transport în comun și de multe ori, după cum ziceam și anterior, rămân la la ajutorul celorlalți și mulți dintre ei plătesc, plătesc foarte mult ca să poată să ajungă la noi, să le putem da tratamentul. Sunt de multe ori piedici care apar. Am avut cazuri când au renunțat să mai vină pentru că nu au putut să să se bazeze pe sprijinul acordat prima oară de oamenii cu care veneau la noi și de multe ori pierdem pacienți pentru că nu se mai oferă să vină, prietenii sau cunoștințele pe care le aveau, nu se mai oferă să vină să-i aducă, deci nu mai au acces la transport și automat, din păcate, se pierd foarte mulți pacienți în sensul ăsta și asta înseamnă că în timp își pierd viața.
Își pierd viața foarte mulți dintre ei din cauza faptului că boala progresează în lipsa tratamentului și mulți dintre ei preferă să rămână acasă.”
Timp de o săptămână, Căsuța de Sticlă din centrul municipiului Reșița va deveni un simbol al generozității și al empatiei. Publicul este invitat să participe prin donații, fie direct la locație, fie printr-un simplu SMS cu textul „ONCOHELP” trimis la 8845, contribuind astfel cu 2 euro pentru această cauză.