Maternitatea Odobescu din Timişoara nu va fi închisă! Conducerea spitalului şi autorităţile locale vin cu soluţii
În urma prăbuşirii tavanului dintr-o toaletă a Maternităţii Odobescu din Timişoara conducerea Spitalului Municipal a decis transferul a 19 dintre cei 47 de bebeluşi la alte două spitale din municipiul de pe Bega. Restul sunt încă în vechea locaţie, dar sunt în siguranţă, susţine conducerea spitalului. Până la finalul acestei săptămâni vor fi cu toţii externaţi pentru a se putea face o expertiză a clădirii, a declarat pentru Radio Reşiţa managerul Flavia Zară:
Articol editat de Daiana Rosca, 5 decembrie 2024, 15:40
„Am încercat să eliberăm în totalitate maternitatea pentru că nota tehnică pe care ne-a dat-o inginerul de structură ne-a arătat că poate exista acest risc și în alte zone, clădirea fiind foarte veche și nefiind realizată o reabilitare completă şi mă refer la structura ei în timp, de când a fost făcută și până acum. Noi am încercat să eliberăm pe cât posibil toate zonele considerate cu risc iminent. Am trimis copii la Spitalul Louis Ţurcanu. Deocamdată capacitatea maximă la Ţurcanu a fost atinsă. Maternitatea Bega mi-a pus la dispoziție încă 10 paturi ca să putem să-i trimitem şi acolo. Au mai rămas niște copii la noi în maternitate care se vor externa sperăm în zilele următoare. Până mâine sperăm să reușim să externăm și mamele şi copiii în totalitate. 9 copii am reușit să trimitem la Țurcanu iar la Bega, la unitatea nouă de la Spitalul Județean am trimis 10 copii.
După ce reușim să externăm pe toată lumea și clădirea rămâne goală, în momentul respectiv o să putem să aducem un inginer de structură care să facă o evaluare, un proiect tehnic de data aceasta nu numai o notă tehnică. Dumnealui ne-a explicat care sunt toate etapele. Deci ne-a spus că maternitatea trebuie să fie goală, că există risc în timpul testelor să se producă accidente aşa că nu ne dorim să se producă atunci când e cineva în maternitate și apoi în funcție de soluția pe care dumnealor ne-o oferă, abia atunci putem să hotărâm dacă trebuie o reabilitare capitală, a întregii clădiri sau se pot face reparații pe structura clădirii.
Până la rezolvarea problemei cadrele medicale vor fi relocate pe alte secţii sau în alte spitale din judeţul Timiş, a mai declara managerul Flavia Zară:
Noi avem două clădiri, maternitatea și ginecologia, deci ginecologii vor lucra în secția de gineco pentru că sunt aceeași care lucrau și în maternitate și atunci ei rămân pe secțiile de ginecologie.
Cadrele medicale medii și auxiliare, care nu sunt specifice secției de obstetrică, le-am redistribuit pe alte secții unde aveam nevoie, aveam posturi vacante și aveam nevoie de personal, iar în ceea ce privește doctorii de la neonatologie, suntem în discuții cu DSP-ul să deschidem niște cabinete de ambulator pe neonatologie și paturi de spitalizare de zi, să ne organizăm într-o clădire din curtea ginecologiei din partea cealaltă pe care o avem în momentul ăsta liberă cât de cât și în plus am vorbit cu spitalul din Lugoj, care are secție de neonatologie, are săli de nașteri și ar avea nevoie de personal. Ne-am gândit să facem un contract cu aceștia, ca medicii de la noi care doresc să facă acest lucru să meargă la Lugoj, ca să poată femeile să nască acolo.
Avem şi sprijinul primăriei. Încă din seara de duminică, atunci când s-a produs nefericitul eveniment, cu un domn de la tehnic, de la Primărie, am mers acolo, în clădire și a constatat care este situația. Am avut suportul primăriei în negocierile cu celelalte două spitale, cu Spitalul Județean care preia nașterile până reușim să ne organizăm noi într-o altă formă și cu Spitalul de Copii, cu profesorul Gafencu. Primăria a fost implicată în toate etapele acestea, chiar din prima seară. Menţionez că Maternitatea Odobescu nu va dispărea, e doar o decizie de moment. Nu ne dorim să închidem maternitatea Odobescu, i-am asigurat și pe colegii mei.
Căutăm soluții în momentul de față, suntem deschiși la orice fel de colaborare, chiar am şi primit oferte și de la spitalele private și încercăm să vedem care este soluția cea mai rapidă, în așa fel încât să putem să ne reluăm activitatea.”
Şi prefectul judeţului Timiş reacţionează şi vine cu un plan de măsuri. Pentru evitarea acestor situaţii va fi constituită o echipă formată din experţi din diferite domenii de activitate pentru a verifica toate clădirile spitalelor din judeţ, a declarat pentru Radio Reşiţa prefectul Mihai Ritivoiu.
„Am constatat cu mare îngrijorare, ca să folosesc un termen din diplomație, faptul că nu s-a comunicat bine tot ce s-a întâmplat acolo, nu s-a comunicat în timp util, nu s-au făcut notificările nici către Direcţia de Sănătate Publică în timp util, în condițiile în care incidentul a avut loc duminică și abia marți a fost notificat oficial DSP-ul. Am primit inclusiv sesizări de la părinți, care erau extrem de îngrijorați, că sunt disperați pentru că nu știau ce se întâmplă cu copiii prematuri care încă sunt acolo. Vor fi mutați, nu vor fi mutați. Situația, după ce Direcţia de Sănătate Publică a ajuns la fața locului și s-a organizat cu conducerea spitalului și cu conducerea altor spitale, este în felul următor: în prezent s-a decis stoparea tuturor internărilor la această maternitate și preluarea pacienților noi de către Materitatea Bega.
Până acum, 9 bebeluși împreună cu mamele acestora au fost transportați la secția de neonatologie a Spitalului de Copii Louis Țurcanu din Timișoara. Restul nou-născuților din cadrul Maternității Odobescu se află în afara oricărui pericol, într-o zonă sigură, care nu prezintă niciun risc și vor rămâne în această zonă până când vor fi externați, ca să nu-i mai mutăm între spitale.
Măsurile dispuse de mine sunt următoarele: în primul rând, o echipă a Direcţiei de Sănătate Publică se află de alaltăieri în control la maternitate și am cerut exigență maximă. Pe de altă parte, am emis ieri un ordin de constituire a unei comisii mixte pentru verificarea tuturor spitalelor din județul Timiș, să nu ne mai trezim că mai pică și alte tavane. În această comisie mixtă vor face parte reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, Inspectoratul de Stat în Construcții și expertiză, pe probleme de cosntrucţii şi reprezentanţi ai Prefecturii.
Va fi un control făcut cu calm şi dorința și intenția mea este ca într-o perioadă rezonabilă să avem o imagine asupra eventualelor riscuri suplimentare care pot exista la noi în județ”.
Clădirea în care își desfășoară activitatea Maternitatea Odobescu este veche, de mai bine de un secol.