Masă rotundă la CUBB Reşiţa: Membrii ariilor protejate din Caraş-Severin au discutat despre prezentul şi viitorul rezervaţiilor din judeţ
Ziua mondială a rezervaţiilor şi a parcurilor naturale a fost marcată joi, 11 ianuarie printr-o masă rotundă, la Reşiţa.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 11 ianuarie 2024, 17:00 / actualizat: 11 ianuarie 2024, 21:24
De peste 7 ani, la iniţiativa Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului şi în colaborare cu Centrul Universitar “Babeş-Bolyai” din Reşiţa, evenimentul, organizat anual la 11 ianuarie, conform mai multor organizații de mediu printre care Wildlife Conservation Center și World Wildlife Fund are scopul conştientizării comunităţilor asupra valorilor şi beneficiilor ariilor protejate din Caraş-Severin, a subliniat pentru Radio Reşiţa gazda manifestării, conf. univ. dr. Andrade Bichescu – directorul centrului:
„Ne bucurăm că am reușit și în acest an să organizăm o masă rotundă cu ocazia zilei mondiale a rezervațiilor și parcurilor naturale, iată că ne-am făcut o obișnuință, avem deja câțiva ani buni în care specialiștii în domeniu vin să dezbată tematici interesante cu mare impact pentru comunitatea locală şi regională în care trăim. Sper și mi-aș dori defapt ca în perioada următoare și noi, mediul universitar să fim mai aproape de acești specialiști să ne aducem și noi o contribuție mult mai activă la tot ceea ce înseamnă ariile protejate şi păstrarea lor pentru că vedem sunt atâtea probleme climatice, scăderea ca să nu spunem pierderea biodiversității de care ar trebui să avem mare grijă. Doar dacă ne păstrăm o natură sănătoasă vom trăi într-un mediu sănătos, iar dacă nu atunci și calitatea vieții noastre va avea serios de suferit„.
Prezenţi la eveniment au fost reprezentanţii a trei arii protejate din judeţ, este vorba de Cheile Nerei-Beuşniţa, Domogled-Valea Cernei şi Semenic-Cheile Caraşului, dar şi alţi invitaţi, studenţi şi iubitori ai naturii. Care le sunt priorităţile pentru anul acesta am aflat de la directorul Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Nicolae Ifca şi Mariana Păsărin – specialist educaţie ecologică la nivelul ariei protejate din Valea Cernei:
„Parcul Național Domogled-Valea Cernei este cel mai mare din România. Pentru anul 2024 administrația își propune să îmbunătățească starea traseelor turistice şi vom încerca să inaugurăm spre sfârșitul anului un nou punct de informare pe suprafața parcului. Avem un centru de vizitare foarte frumos în stațiunea Băile Herculane, dar dorim să facem încă un punct de informare în Cerna Sat, această localitate este cumva în centrul parcului și atunci să fie două locuri unde oamenii se pot informa despre parcul nostru„.
„Pentru anul 2024 ca și provocare din partea Administrației Parcului Național Semenic-Cheile Carașului este conştientizarea şi informarea şi mai ales educația ecologică forestieră pe care vrem să o abordăm în școlile de pe raza parcului și nu numai, aşa că așteptăm la obiectivele turistice din cadrul parcului și alte școli din afara ariei protejate și din alte județe. Noi suntem disponibili, pe lângă activitățile curente pe care le desfășurăm în timpul anului„.
Amintim că, în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului au fost declarate de-alungul timpului 11 rezervații naturale, forestiere, speologice şi mixte cu scopul protejării biodiversității și geodiversității, precum: Cheile Carașului, Cheile Gârliștei, Izvoarele Carașului şi Izvoarele Nerei Peștera Comarnic, Popovăț şi Buhui, iar în Domogled-Valea Cernei sunt 12 rezervaţii naturale dintre care cele mai de interes sunt: Coronini-Bedina şi Peştera Bârzoni.