[AUDIO-FOTO] Martirii temniţelor comuniste şi deportaţii în Bărăgan, pomeniţi la Reşiţa de ziua celor 40 de mucenici
[UPDATE]
Articol editat de Gerhard Chwoika, 9 martie 2020, 13:00 / actualizat: 9 martie 2020, 19:37
În fiecare an în capitala Banatului de Munte, în data de 9 Martie, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi a Deportaţilor în Bărăgan îşi comemorează morţii.
Cornelia Fetea – preşedintele Asociaţiei cărăşene, pentru Radio Reşiţa:
În iunie 1951 a fost pusă în mişcare a doua mare acţiune de deportare din istoria contemporană a României, după cea îndreptată împotriva etnicilor germani din ianuarie 1945. Aproximativ 43 de mii de persoane au fost rdicate atunci din propriile locuinţe şi deportate în Câmpia Bărăganului, obligate fiind să trăiască în condiţii vitrege, să îndure foamea şi frigul şi puse să muncească până la epuizare.
Valeriu Banu din Berlişte, unul din foştii deportaţi, îşi aminteşte:
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi a Deportaţilor în Bărăgan din Caraş-Severin, Cornelia Fetea, în judeţ mai trăiesc aproximativ 600 de persoane, în această cifră fiind incluşi foştii deţinuţi politici, deportaţii în Bărăgan şi fosta Uniune Sovietică şi urmaşii acestora.
Coroane şi jerbe de flori la troiţa din Parcul „Cărăşana” au depus Prefectul judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, Consiliul Judeţean, Primăria municipiului, Jandarmieria, PNL – aripa tânără şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi a Deportaţilor în Bărăgan, iar preoţi ortodocşi din urbe au celebrat o slujbă de pomenire în amintirea defuncţilor.
Foto: Radio Romania Reşiţa
***
În fiecare an, în capitala Banatului de Munte, în data de 9 martie, la troiţa din Parcul Cărăşana din municipiul de pe Reşiţa, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi a Deportaţilor în Bărăgan îşi comemorează morţii.
Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi a Victimelor Dictaturii Comuniste din România, Filiala Caraş-Severin organizează de la ora 11.00 un eveniment comemorativ dedicat victimelor anticomuniste.