Marila, este din nou în atenţia DSP Caraş-Severin. Romeo Dumitrescu:”Acest spital ar trebui să fie refăcut în toată plenitudinea sa, ca un spital regional de boli cronice, care să servească județele din Banat și nu numai”
Situaţia Sanatoriului Marila, este din nou în atenţia Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin.
Articol editat de Daiana Rosca, 11 mai 2020, 20:52
Există un studiu de fezabilitate iar această clădire poate fi reabilitată cu sprijinul ADR Vest, cu ajutorul fondurilor europene. În plus, Marila ar trebui să funcţioneze ca o unitate medicală regional de boli cronice, care să deservească judeţele din Banat şi nu numai, este de părere directorul DSP Caraş-Severin, Romeo Dumitrescu. Comisarul şef Remus Ştir, cunoscând foarte bine problema, va prezenta situaţia de la Marila forurilor europene pentru identificare unor posibile viitoare finanţări, a dat asigurări directorul DSP, Romeo Dumitrescu.
Cu această ocazie, dr. Traian Romeo Dumitrescu a reluat discuția despre ceea ce a calificat drept ”rană deschisă”, adică situația fostului sanatoriu Marila, acum secție a Spitalului Orășenesc din Oravița, inclusiv cu comisarul șef Remus Știr. Problemele la Marila sunt în primul rând cele de ordin financiar, aceasta după o rundă prealabilă, în care DSP a pus pe masa de lucru la ADR Vest situația Marilei, având la dispoziție un studiu de fezabilitate și o expertiză de construcții privind reabilitarea acestui obiectiv care s-a bucurat odinioară de multă glorie în domeniul medico-sanitar dar și social.
Acest spital, consideră dr. Dumitrescu, care are și în prezent 100 de bolnavi internați și care e reabilitat în parte la interior, ar trebui să fie refăcut în toată plenitudinea sa, ca un spital regional de boli cronice, care să servească județele din Banat și nu numai, Caraș-Severin, Timiș, Arad, Hunedoara. Comisarul șef Remus Știr, cunoscând foarte bine situația, va prezenta situația de la Marila forurilor europene pentru identificare unor posibile viitoare finanțări dar, după cum au fost de acord participanții la discuții, o bună posibilitate de finanțare ar putea veni din partea Companiei Naționale de Investiții.
„Acest fost sanatoriu pentru tuberculoză era construit într-o vreme în care nu existau tratamentele actuale, în general pentru cei din exploatări miniere și siderurgie și de aceea are acele balcoane și esplanade mari pentru cure de aer și soare”, a spus dr. Romeo Traian Dumitrescu.
În actualele condiții, acele balcoane ar putea fi date jos, pentru a ușura construcția, construcție care oricum este foarte robustă. Dr. Dumitrescu a adus și o serie de argumente în favoarea refacerii acestui obiectiv: adresabilitate regională, aer curat, posibilități de plimbare, șanse mari de vindecare, departe de poluarea orașelor.
De altfel, încă din 2002 – 2003, dr. Romeo Traian Dumitrescu a adus la Marila specialiști de la Institutul de Pneumologie ”Marius Nasta” din București pentru a da girul unor acțiuni de reabilitare a secției Marila, numai că întotdeauna principala problemă a constituit-o lipsa finanțării.
Potrivit estimărilor, o reabilitare completă a Sanatoriului Marila ar costa acum aproximativ 18 milioane de euro.