Mănăstirea Piatra Scrisă din Caraş-Severin şi-a sărbătorit hramul în Duminica Tuturor Sfinţilor
La aşezământul monahal Piatra Scrisă, ce datează din anul 1788, şi-au îndreptat şi în acest an paşii numeroşi credincioşi veniţi atât din Episcopia Caransebeşului, cât şi din alte regiuni ale ţării pentru a participa la bucuria hramului.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în Altarul de vară al aşezământului monahal. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului.
Aşezământul monahal de la Piatra Scrisă a luat fiinţă în locul în care a fost descoperită, pe o stâncă, icoana Sfintei Treimi, apărută acolo în mod miraculoş considerându-se astfel că locul a fost anume ales de Dumnezeu pentru construirea lăcaşului Său sfânt. Icoana a fost găsită în timpul lucrărilor la calea ferată ce urma să lege Caransebeşul de Orşova, ea putând fi văzută şi astăzi pe stânca negricioasă.
Articol editat de Radio Resita, 28 iunie 2021, 07:07 / actualizat: 29 iunie 2021, 8:47
Mănăstirea Piatra Scrisă se află la 25 de kilometri distanţă de Caransebeş, pe drumul E70, înspre Băile Herculane. Prima menţiune documentară, singura despre Piatra Scrisă, apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută „Stânca Sfintei Treimi”. Noua biserică a mănăstirii a fost târnosită în anul 2008, de către Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, la hramul aşezământului mănăstiresc.