Majoratul Colocviilor revistei REFLEX în anul Centenarului Marii Uniri, pe Valea Cernei!
În stațiunea Băile Hercules s-a deschis astăzi cea de-a XVIII-a ediție a Colocviilor Revistei REFLEX, care reunește timp de trei zile personalități cunoscute ale vieții culturale din întreaga țară, care au venit să serbeze majoratul Colocviilor, în anul Centenarului Marii Uniri! Dealtfel, întreaga manifestare se desfășoară sub semnul Centenarului și este marcată prin tema MAREA UNIRE – ÎNCEPUT DE EPOCĂ!
Articol editat de Smadu Paul-Sever, 13 iunie 2018, 22:12
După prezentarea invitaților, au rostit cuvinte de întâmpinare la această manifestare Octavian Doclin – organizatorul și inițiatorul acestei manifestări, Matei Lupu – prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Benga – managerul Centrului județean Caraș-Severin pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Cristian Miclău – primarul orașului Băile Herculane, iar prof.univ.dr. Vasile Mircea Zaberca a susținut conferința MAREA UNIRE – ÎNCEPUT DE EPOCĂ. Seara s-a încheiat cu prezentarea revistelor și editurilor invitate, precum și lansarea unor volume de carte.
prof. univ. dr. Vasile Mircea ZABERCA : În conferința pe care am susținut-o, nu m-am rezumat strict la anul 1918, ci am căutat să proiectez efectele pe care le-a avut asupra evoluției societății românești interbelice Marea Unire. Și aceste efecte s-au materializat pe toate planurile : economic, cultural, social, politic, administrativ, ce să mai vorbim în domeniul educației, unde societatea nu a avut nimic de făcut altceva, decât să pună umărul și să consolideze acea înjghebare și, mai mult, zidire de la 1918! Astăzi este un mod firesc să ne omagiem înaintașii, să omagiem faptele lor, dar în egală măsură trebuie să pricepem ceva : Marea Unire nu ne-a fost transmisă de înaintași doar pentru a o pomeni noi în vorbe, în cuvinte oricât de meșteșugărite ar fi ele, ci trebuie onorate prin fapte! Și cred că în acest an încă mai este prea multă dezbinare și înverșunare în societatea românească! Noi astăzi trebuie să veghem foarte, foarte serios la tot ceea ce se întâmplă pe plan internațional, la tendințele centrifuge vis-a-vis de Uniunea Europeană! Din toate punctele de vedere, există forțe care nu se bucură de unitate și când zic unitate mă refer inclusiv la unitatea Europei, care cu totul altceva decât unitatea Statelor Unite ale Americii! Europa este casa noastră și România cu atât mai mult este casa noastră! Trebuie s-o păstrăm!
Colocvii revistei REFLEX continuă, joi, 14 iunie, de la ora 10.00 cu tema LUCIAN BLAGA ȘI BĂNĂȚENII, prezentată de criticul și istoricul literar Zenovie Cârlugea, iar de la ora 18.00 va fi prezentată prima parte a temei BĂNĂȚENII ȘI FILMUL, cu participarea regizorului Ioan Cărmăzan și a discipolului său – regizorul Sabin Dorohoi, precum și participarea custodelui Muzeului Cineastului din Reșița – Andrei Bărbălău.
Paul-Sever SMADU