Lucrătorii poştali intră în grevă generală de luni, 1 Aprilie
Angajații Companiei Române de Poştă, filiala Reșița au declanșat luni, 1 aprilie, greva generală, după ce, în urma negocierilor nu au ajuns la niciun rezultat.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 1 aprilie 2024, 10:59 / actualizat: 2 aprilie 2024, 6:11
În urma declanşării conflictului de muncă şi organizarea unei greve de avertisment, reprezentanții Companiei Române de Poştă amenință salariaţii cu tot felul de penalizări şi intimidări, a precizat pentru Radio Reşiţa preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din Caraş-Severin, Ionel Răitaru:
„S-a hotărât aceasta, deoarece administrația ne tratează în continuare cu dispreț cu tot felul de dezinformări inclusiv pe fluturașii de salariu am primit dovada scrisă că ne pune nemotivat, că la trei nemotivate ne dau afară că vom plăti pierderile companiei, plus că ne-au chemat pe fiecare în birou și ne-au muștruluit să renunțăm la grevă, inclusiv pe mine că greva e ilegală; păi dacă e ilegală să demonstreze în instanță. Avem dreptul constituțional să manifestăm; de aceea au murit oameni în 1989 la revoluție.
Pe mine personal m-a luat la întrebări directorul județean de poștă Caraş-Severin pentru că de luni vom opri lucrul, iar angajaţii vor veni la muncă, dar nu vor face nimic timp de opt ore, vor sta. Nu vor fi deschise toate Oficiile poştale, doar cele care nu sunt înscrise la grevă. Cei care nu s-au înscris vor lucra. Deci oficiile vor fi deschise şi cine nu face grevă va deservi publicul exact ca şi până acum. Mai clar: dacă dintr-un oficiu ambele angajate sunt în grevă, salariatele vor întrerupe lucrul, iar oamenii vor sta la ușă.
Conducerea ne-a transmis că ni se vor da 250 de lei din iunie, dar atunci oricum va crește minimul pe economie şi nu e nicio mărire. Noi am cerut 750 de lei brut, asta ar veni cam 400 net, deci nu-i mare efort pentru că nu e treaba noastră că angajați să aducem servicii și contracte la poșta română, asta e treaba managementului.
În urma discuţiilor cu directorul Oficiului Judeţean de Poştă şi Curierat Caraş-Severin ni s-a spus că au fost aduse calculatoare, dar nu merg serverele, că au adus imprimante, dar nu funcționează pentru că unele modele depășite, nu avem tuş, nu avem hârtie, degeaba sunt imprimante ori colegii mei din salariul de minim pe economie trebuie să mai dea bani și pe rechizitele necesare desfăşurării activităţii la poştă, iar că se vor îmbunătăți condițiile de muncă asta auzim de ani de zile, dar nu se vede nimic concret„.
În ciuda protestelor anunţate, poştaşii dau asigurări pensionarilor şi celorlaltor categorii sociale că își vor primi banii la timp.
Conflictul dintre angajatii Poștei și conducere a pornit de la semnarea unui nou contract colectiv de muncă. Sindicatul poștasilor a cerut salarii mai mari și beneficii mai multe. Mai exact, o marire de 750 de lei brut şi o majorare a sporurilor de loialitate. Potrivit președintelui Sindicatului Lucratorilor Poștali Caraş-Severin, Ionel Răitaru mai mult de jumătate dintre angajații Poștei Române au salariul minim pe economie.
În România, 2,5 milioane de oameni așteaptă lună de lună, postașul.